ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
“Οιδίπους Τύραννος” από το Θέατρο Βαχτάνγκοφ
© Sputnik/ Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Οιδίπους Τύραννος” από το Θέατρο Βαχτάνγκοφ

Το θέατρο Βαχτάνγκοφ, που γιορτάζει την 95η επέτειο από την ίδρυσή του, θα ανεβάσει την παράσταση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", σε σκηνοθεσία του διάσημου σκηνοθέτη Ρίμας Τούμινας που  είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου,  ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του θεάτρου.

Η παράσταση "Οιδίπους Τύραννος", είναι προϊόν της συνεργασίας του θεάτρου Βαχτάνγκοφ και του Εθνικού Θεάτρου, διευθυντής του οποίου είναι ο Στάθης Λιβαθινός, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία  της παράστασης αυτής. Η περεμιέρα έγινε στις 29 Ιουλίου στο αρχαίο θεάτρο  της Επιδαύρου. Το Σάββατο στο θέατρο Βαχτάνγκοφ θα γίνει η πρεμιέρα του έργου στην Μόσχα.      

Στην παράσταση μαζί με τους Ρώσους ηθοποιούς εμφανίζεται και χορός που απαρτίζεται από Έλληνες ηθοποιούς, ο οποίος συμμετέχει μόνιμα στην παράσταση. Στις 12,13 και 14 Νοεμβρίου, ημέρες των παραστάσεων στο θεάτρο Βαχτάνγκοφ, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει τους Έλληνες ηθοποιούς  που παρουσιάζουν τον παραδοσιακό —για το αρχαίο θέατρο- χορό.

"Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο ενσωματώνει δύο ισχυρές θεατρικές παραδόσεις. Την παράδοση του ελληνικού θεάτρου στην ερμηνεία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και την ρωσική σχολή του ψυχολογικού θεάτρου. Δεν νοιώθω  κάποια διάσταση, ότι είναι ένας διαφορετικός θεατρικός χώρος. Είναι ενιαίος. Ο πόνος, ο έρωτας, το μίσος, είναι κοινά για όλους συναισθήματα. Μήπως ο πόνος έχει εθνικότητα; Κουράστηκα από τις συγκρίσεις. Υπάρχει το παγκόσμιο πνεύμα του θεάτρου, δεν υπάρχουν ξεχωριστές σχολές. Υπάρχεια μια ενιαία σχολή, η σχολή του ταλέντου. Αυτό είναι που δέχομαι  και αυτό είναι Θείο δώρο" λέει ο Τούμινας.

Ο ίδιος λεέι ακόμη ότι ήθελε να ανεβάσει μια παράσταση για το κύριο, που είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, ο δυνατός άνθρωπος, ο ηγέτης, ο οποίος  έχει την δύναμη να  αναγνωρίζει τα λάθη του και να τιμωρεί τον εαυτό του.               

" Κάτι τέτοιο σήμερα στην ουσία δεν υπάρχει. Όλοι τους (οι ηγέτες), εν πάσει περιπτώσει, στην πλειοψηφία τους, αισθάνονται ότι δεν φταίνε σε τίποτα" δηλώνει ο Τούμινας κι προσθέτει: " Όλα δικαιολογούνται. Θα ήθελα να ανυψώσω την σημαία της εντιμότητας και της αξιπρέπειας του ανθρώπου".    

Για την παράσταση συνεργάσθηκαν με τον σκηνοθέτη, ο σκηνογράφος Άντομας Γιατσόφσκις, ο μουσικοσυνθέτης Φάουστας Λάτενας, ο ενδυματολόγος αξίμ Αμπρέζκοφ, η μακιγιέρ Όλγα Καλιάβινα, η χροογράφος Αντζέλικα Χόλινα. Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Λουντμίλα Μαξάκοβα,Βίκτορ Ντομπρονράβοφ, Γιενγκένι Κνιάζεφ, Ελντάρ Τράμοφ, Γιεβγκένι Κόσιρεφ, Μαξίμ Σεβρινόφσκι και άλλλοι, ενώ στον χορό συμμετέχουν ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου.   

Πηγή:www.ria.ru