ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
“Ελληνική καρδιά, ρωσική ψυχή”
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Ελληνική καρδιά, ρωσική ψυχή”

Σαράντα πέντε έργα τέχνης ζωγραφικής της Ρωσίδας ζωγράφου, ελληνικής καταγωγής, Αλμπίνας Ακρίτα θα παρουσιαστούν στην έκθεση "Αλμπίνα Ακρίτας. Ελληνική καρδιά. Ρωσική ψυχή", από 1 έως και 8 Δεκεμβρίου 2016, στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας — Ρωσίας 2016.

Η Αλμπίνα Ακρίτας γεννήθηκε το 1934 στη Μόσχα και σπούδασε κλασικές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Εφαρμόζοντας την τεχνική του καλλιτεχνικού ρεύματος του κλασικού ρεαλισμού,  πειραματίζεται και προσδίδει σ' αυτό τη δική της κοσμοθεωρία — την κατεξοχήν ελληνική κοσμοθεωρία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 Η Ακρίτας μένει στη Μόσχα, επιτελεί κοινωνικό έργο, διδάσκει ζωγραφική και γράφει ποιήματα. Στην τέχνη της Ακρίτα, ενώθηκαν δυο χώρες, δυο πολιτισμοί. Η ταλαντούχα ζωγράφος είναι, επίσης, μέλος της Ρωσο-Ελληνικής Ένωσης Καλλιτεχνών και αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της κυβέρνησης της Μόσχας. Το έργο της έχει βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Τα έργα της εκτίθενται σε μεγαλύτερα μουσεία και τηρούνται σε ιδιωτικές συλλογές τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό.

"Λαμπρό παράδειγμα του αλληλοεμπλουτισμού και της συνένωσης των δυο πολιτισμών στις μέρες μας αποτέλεσε το έργο της τιμημένης με το βραβείο "λαϊκής ζωγράφου ̈ Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλμπίνα Ακρίτας. Υψηλή δεξιοτεχνία, αφοσίωση στη ρωσική ρεαλιστική σχολή, αδάμαστο πάθος αλλά και ελληνική ιδιοσυγκρασία — συνιστούν τη μοναδικότητα των έργων της. Η έκθεση των έργων της Αλμπίνα Ακρίτας στη Θεσσαλονίκη — είναι η συμβολή μας στο χτίσιμο της πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ των δυο μεγάλων λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας" αναφέρει, σε δήλωσή του, ο υπουργός  πολιτισμού της Ρωσίας Β. Μεντίνσκι.

Η δημιουργός Αλμπίνα Ακρίτας θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης, όπως και εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, καθώς και ο νέος γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντρ Σερμπακόφ, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ