ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Αγία Πετρούπολη ο «Οιδίπους Τύραννος»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αγία Πετρούπολη ο «Οιδίπους Τύραννος»

Μετά από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Ηρώδειο και το Βαχτάνγκοφ στη Μόσχα, η επιτυχημένη παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας, μεταφέρεται τώρα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα συμμετάσχει στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (1-3 Δεκεμβρίου) με δύο παραστάσεις στο θέατρο Alexandrinsky, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Φόρουμ, θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Οιδίποδας στην Επίδαυρο», διάρκειας 44 λεπτών, που προβάλλει όλα τα στάδια δημιουργίας της παράστασης του Ρίμας Τούμινας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την πρώτη παράσταση επί σκηνής.

Ο «Οιδίπους Τύραννος», αποτέλεσμα συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτάνγκοφ, εκτός από τον ελληνικό Τύπο, πήρε ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές και στη Μόσχα, όπου παρουσιάστηκε στις 12, 13 και 14 Νοέμβριου, ενώ αναφέρθηκαν στην παράσταση τα εγκυρότερα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη συνεργασία με το θέατρο Βαχτάνχοφ και σχολίασε: «Όλοι μου έλεγαν στην αρχή, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουμε ένα κοινό έργο, αλλά τελικά ο Ρίμας κι εγώ βρήκαμε χρηματοδότηση και σιγά —σιγά η ιδέα μας τους κέρδισε όλους».

Eπίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τα ΜΜΕ της Μόσχας στον Χορό, ο οποίος αποτελείται από Έλληνες ηθοποιούς, τη διδασκαλία των οποίων ανέλαβε ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ