ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η συναυλία του Γιούρι Μπασμέτ στο μετρό της Μόσχας
© Sputnik/Evgeniy Biyatov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η συναυλία του Γιούρι Μπασμέτ στο μετρό της Μόσχας

Ο Γιούρι Μπασμέτ και η ορχήστρα του «Οι Σολίστες της Μόσχας» έδωσαν μια νυχτερινή συναυλία στον σταθμό του μετρό «Παρκ Κουλτούρι» που βρίσκεται στην γραμμή του Δακτυλίου, στο πλαίσιο της κοινής  δράσης «Ιντενσιβ ΧΧ» που διοργάνωσε η Γκαλερί Τρετιακόφ και το Μετρό της Μόσχας.

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις των μουσικών που ερμήνευσαν έργα Στραβίνσκι, Σοστακόβιτς και άλλων γνωστών συνθετών, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Το πρόγραμμα «Ιντενσίβ ΧΧ», μιλάει για την ρωσική Τέχνη στον 20ο αιώνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε δύο μήνες θα παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους της Μόσχας, οι περίοδοι της ρωσικής Τέχνης- η  ρωσική πρωτοπορία, η περίοδος του ρωσικού σουρεαλισμού και οι περίοδοι των δεκαετιών 1960 —1980. Όπως λένε οι διοργανωτές, η επιλογή του σταθμού του μετρό «Παρκ Κουλτούρι» έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνιστά μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και έναν  από τους πρώτους σταθμούς του μετρό της Μόσχας.

Ο Γιούρι Μπασμέτ είναι ένας διακεκριμένος μουσικός, βιολιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κύριος διευθυντής ορχήστρας της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας «Νέα Ρωσία» και της ορχήστρας δωματίου «οι Σολίστες της Μόσχας», ενώ έχει τον τίτλο του λαϊκού καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ.  

Ο Μπασμέτ ως σολίστ εμφανίζεται με τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, της Συμφωνική του Βερολίνου και την Φιλαρμονική της Βιέννης, της φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, την βασιλική ορχήστρα Κοντσέρτγκεμπάου (Konzergebau), την συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης και του Σικάγο και πολλές άλλες.    

Πολλοί σύγχρονοι μουσικοσυνθέτες, όπως ο Αλφρεντ Σνίτκε, ο Εντισον Ντενίσοφ,ο Μικαέλ Ταριβεντίεφ, η Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, ο Τζόν Τάβενερ, ο Γκία Κατσέλι, ο Αλεξάντρ Τσαϊκόφσκι έχουν γράψει για τον ίδιο ή έχουν αφιερώσει στον ίδιο περισσότερα από 50 έργα τους.

Πηγή: www.ria.ru