ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έργα των Μ.Χατζηδάκη- Δ.Τερζάκη θα ερμηνεύσουν στη Μόσχα καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
© Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργα των Μ.Χατζηδάκη- Δ.Τερζάκη θα ερμηνεύσουν στη Μόσχα καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Έργα των Μάνου Χατζηδάκη και Δημήτρη Τερζάκη θα ερμηνεύσουν τον ερχόμενο Μάιο στη ρωσική μουσική ακαδημία Γκνέσιν (Gnesin) στη Μόσχα, καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα βρεθούν επίσης φοιτητές του ίδιου τμήματος του ελληνικού πανεπιστημίου, προκειμένου να ανταποδώσουν την επίσκεψη που πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες καθηγητές και φοιτητές της ρωσικής μουσικής ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη.

"Υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική. Κατά την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, καθηγητές και ορισμένες φοιτήτριες από τη Ρωσία ενδιαφέρθηκαν τόσο, που τους έδωσα παρτιτούρες έργων Ελλήνων συνθετών" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιγκόρ Πετρίν (Ιgor Petrin), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM, 104,9". "Όταν μάλιστα άκουσαν κάποιες από τις μουσικές που είχα βάλει εξεπλάγησαν. Τους φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η μουσική, ιδίως όταν έχει κάποια ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία" πρόσθεσε.

Για τους νέους που σπουδάζουν μουσική στην Ελλάδα επισήμανε ότι υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι με προοπτικές και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον Κωνσταντίνο Δεστούνη, πολλά υποσχόμενο πιανίστα, απόφοιτο του τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σχετικά με τις προοπτικές συνεργιών με τη ρωσική ακαδημία "Γκνέσιν" ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία ειδικά στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής, με ανταλλαγές επισκέψεων καθηγητών και φοιτητών και παρουσίαση έργων με ρωσικά παραδοσιακά όργανα όπως το μπαγιάν και η μπαλαλάικα αλλά και ελληνικά παραδοσιακά όργανα όπως το σαντούρι, η λίρα και κάποια παραδοσιακά κρουστά.

"Η παραδοσιακή μουσική με τόσο γερές ρίζες θα επιβιώσει αιώνια. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ψυχής του ελληνικού λαού. Πάντα θα υπάρχει σε  διάφορες μορφές σε εκδηλώσεις, γάμους, πανηγύρια. Δεν υπάρχει περίπτωση να πεθάνει κάτι τέτοιο όπως και στη Ρωσία η παραδοσιακή μουσική είναι αιώνιο φαινόμενο" υπογράμμισε ο κ. Πετρίν.

Για τη δική του παρουσία στην Ελλάδα δηλώνει ευτυχισμένος που μπορεί να μεταδίδει τις γνώσεις και την πείρα του στη νεολαία και απευθυνόμενος στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική, τους συνιστά να μην αποθαρρύνονται από όσα ακούγονται για τις προοπτικές του κλάδου εν μέσω οικονομικής κρίσης. "Όπως δείχνει η πρακτική, τα παιδιά με ταλέντο που πόνταραν στον κλάδο της κλασικής μουσικής και είχαν την τύχη να συνεργαστούν με πολύ καλούς καθηγητές με γνώση φτάνουν σε πολύ υψηλό επίπεδο παιξίματος και γίνονται δεκτά στις ακαδημίες του εξωτερικού" υπογράμμισε.

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ