ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στα σταυροδρόμια του πολιτισμού
© Sputnik/ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα σταυροδρόμια του πολιτισμού

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με χιλιάδες αποδέκτες περιελάμβανε το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας — Ρωσίας 2016.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στις δύο χώρες, πραγματοποιήθηκαν — μεταξύ άλλων- διάφορες εκθέσεις. Ξετυλίγοντας το "κουβάρι" των πολιτιστικών εκδηλώσεων, βλέπουμε πως όλα ξεκίνησαν με κάποιες αφιερωματικές — ως προς τη θεματική τους — εκθέσεις, όπως η έκθεση των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, η οποία εγκανιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και η έκθεση της αρχαϊκή κόρης του 6ου αιώνα π.Χ, από την συλλογή του μουσείου της Ακρόπολης στο Ερμιτάζ. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή έργων τέχνης, που είναι πρεσβευτές αυτού του Έτους Φιλίας, όπως αυτά τα τρία εκθέματα, που δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τους στενούς δεσμούς που υπήρχαν μεταξύ των Ελλήνων και Σκυθών» είχε δηλώσει ο διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, αναφερόμενος στην ιστορική σημασία και την προέλευση αυτών των ευρημάτων.

© АПЕ-МПЕ/STR

Στην συνέχεια ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση του Ερμιτάζ στην Αθήνα, στην οποία το ελληνικό κοινό είχε την δυνατότητα να δει περισσότερα από 150 εκθέματα, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στην συλλογή της έκθεσης, συμπεριελήφθηκαν, περισσότεροι από 30 πίνακες και περισσότερα από εκατό κοσμήματα, όπως και αντικείμενα διακοσμητικής και εφαρμοσμένης τέχνης. Τα εκθέματα κατελάμβαναν μια περίοδο από το 5ο π.Χ έως τον 20ο αιώνα.

Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είχαν ως θέμα την Ορθοδοξία. Μία από τις εκθέσεις αυτής της θεματικής που πραγματοποιήθηκε στα Βυζαντινό και Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, στην οποία εκτέθηκε η εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιόφ, προερχόμενη από την συλλογή της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, εγκαινίασαν στο τέλη Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην Μόσχα διοργανώθηκε η έκθεση αφιερωμένη στα 1000 χρόνια της ρωσικής μοναστικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, στην οποία εκτέθηκαν οι εικόνες της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και άλλων αγίων της Ορθοδοξίας.

© Sputnik/Alexey Druzhinin

Στη συνέχεια, εγκαινιάστηκε, στην Αθήνα, η έκθεση εικόνων από τη συλλογή της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, στην οποία εκτέθηκαν περίπου 20 εικόνες, αντιπροσωπευτικές των διαφόρων τάσεων που κυριάρχησαν στη ρωσική αγιογραφία από το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα ως τον 19ο αιώνα. Μεταξύ τους έργα των μεγαλύτερων Ρώσων αγιογράφων, όπως ήταν ο Σίμων Ουσακόφ, ο οποίος μάλιστα εισήγαγε στοιχεία δυτικοευρωπαϊκής τεχνοτροπίας στην παραδοσιακή ρωσική αγιογραφία. «Το ελληνικό κοινό είχε την δυνατότητα να δει από κοντά τον μυστηριακό κόσμο της ρωσικής αγιογραφίας μετά τον 15ο αιώνα» είχε δηλώσει η διευθύντρια του Βυζαντινού και Ιστορικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Το Αφιερωματικό Έτος 2016 υπενθύμισε για μια ακόμη φορά στους πολίτες και των δύο χωρών, πόσα κοινά έχουν η Ρωσία και η Ελλάδα. Ένας τέτοιος συνδετικός κρίκος, είναι η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, που υπήρξε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας. Προς τιμήν του μάλιστα διοργανώθηκε ξεχωριστή έκθεση, που είχε ως θέμα τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούσε ο Καποδίστριας, όπως και τα μέρη στα οποία έζησε και άφησε τα ίχνη του. Ένα από τα βασικά εκθέματα της έκθεσης, ήταν η προτομή του Καποδίστρια, έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας — Ρωσίας 2016, ολοκληρώνεται με δύο εκθέσεις στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο «Μανέζ» στην Αγία Πετρούπολη, εγκαινιάστηκε, την 1η Δεεμβρίου, η έκθεση με τίτλο «Genii loci:η Ελληνική Τέχνη από την δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα». Στην μεγάλη αυτή έκθεση παρουσιάζονται 147 αντιπροσωπευτικά έργα-για την περίοδο αυτή- Ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για έργα Ελλήνων ζωγράφων που βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Απριλίου 2017.

Στο σπίτι —μουσείο της Τσβετάγιεβα από 1η έως 14 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε η έκθεση με τίτλο «Τοπία της Ελλάδας», στην οποία παρουσιάσθηκαν πίνακες και γραφικά σχέδια, Ρώσων ζωγράφων από τη Μόσχα που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, με θεματική τη νεκρή φύση (nature morte) και το τοπίο.

Οι ρώσοι μαθητές θα μαθαίνουν ελληνικά

Στον τομέα της Παιδείας κατά τη διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους, υπήρξαν αρκετές ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, οι οποίες ήταν τουλάχιστον καινοτόμες, όπως για παράδειγμα η απόφαση να διδάσκεται η ελληνική, ως δεύτερη ξένη γλώσσα επιλογής στα ρωσικά σχολεία.

© ΑΠΘ

Η απόφαση αυτή, θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου του 2017. Μέχρι πρότινος, την δυνατότητα να επιλέγουν ως δεύτερη ξένη γλώσσα την ελληνική, είχαν οι φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν. Πλέον, την δυνατότητα αυτή θα την έχουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αναφερόμενος στην Συμφωνία, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Περικλής Μήτκας είχε δηλώσει τα εξής:

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γιατί φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, να είναι ορατή η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας για πρώτη φορά στα ρωσικά σχολεία. Είναι ένα επίτευγμα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Τα εγχειρίδια για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας επιλογής, ως μιας από τις ξένες γλώσσες που θα μπορούν να επιλέγουν οι Ρώσοι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις πρώτες του γυμνασίου είναι έτοιμα. Ετοιμάστηκαν με τη δουλειά που έγινε κυρίως στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν".

Τα ελληνικά έχουν «γεύση»
Οι Έλληνες, επίσης, θα έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν με εντατικούς ρυθμούς την ρωσική γλώσσα, όχι όμως σε σχολικό επίπεδο και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν σε βάθος τον ρωσικό πολιτισμό, στο Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών. Αυτή τη στιγμή στο Τμήμα ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, φοιτούν 400 φοιτητές. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μεταξύ των μαθημάτων, εισαγωγή στην ιστορία και τον πολιτισμό των Σλάβων, Εισαγωγή στην Σλαβική φιλολογία, Βυζάντιο και Σλαβικός κόσμος, Διδασκαλία της ρωσικής ως ξένης γλώσσας, Μετάφραση: από τη θεωρία στην πράξη, Γλωσσολογία: Φωνητική — Φωνολογία — Μορφολογία. Επίσης θα διδάσκονται, Ρωσική Λογοτεχνία και Φιλοσοφία, όπως και Ιστορία της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά και οι Ρώσοι φοιτητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Το 1955, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας ιδρύθηκε έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Έκτοτε, όλο και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Αυτοί την στιγμή στην έδρα φοιτούν περισσότεροι από 30 φοιτητές. «Τα τελευταία χρόνια, —όπως λέει η υφηγήτρια της εν λόγω έδρας της Σχολής Φιλολογίας, Ιρίνα Τρεσορούκοβα-παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των νέων που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Έτσι για παράδειγμα, στις εισαγωγικές του 2016, την κατεύθυνση «Σλαβική και Κλασσική Φιλολογία» στην οποία υπάγεται και η δική μας έδρα, υποβλήθηκαν 516 αιτήσεις 16 θέσεις, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη».

Όλες οι εκδηλώσεις που είχαν σχέση με το Αφιερωματικό Έτος, είτε αφορούσαν τον πολιτισμό, είτε την Παιδεία, προβλήθηκαν συστηματικά από τον ιστότοπο του κοινού έργου συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου «Η Ρωσία Σήμερα» Greece-Russia 2016. Συνολικά, στον ιστότοπο δημοσιεύθηκαν περίπου 2.500 χιλιάδες θέματα στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr