ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Новогодняя экономика: индекс оливье
© Sputnik/Alexey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομική πτυχή της πρωτοχρονιάς: Ο δείκτης Ολιβιέ

Ενώ ολόκληρη η Ρωσία ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος, ειδικοί εξακρίβωσαν πόσο θα στοιχίσει το αγαπημένο γιορτινό πιάτο σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η πρωτοχρονιά είναι ίσως η μοναδική εποχή μέσα στο χρόνο που η επίσημη στατιστική αρχή της Ρωσίας, η Rosstat (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κρατικής Στατιστικής), παραθέτει στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα σε γλώσσα κατανοητή για τον κάθε πολίτη. Ο κάθε Ρώσος γνωρίζει τι είναι η σαλάτα Ολιβιέ, γι' αυτό πριν από τις χειμερινές γιορτές η προαναφερόμενη αρχή πληροφορεί τον δείκτη αυτού του εδέσματος, με άλλα λόγια, πόσο ακρίβυνε αυτό μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, τη φορά αυτή το σύνολο των προϊόντων που χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα κιλό σαλάτας Ολιβιέ για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, θα στοιχίσει κατά μέσο όρο 3,55 ευρώ. Τα έτη 2013-2014 οι ρωσίδες νοικοκυρές κατέβαλλαν για τα ίδια υλικά 3,4 ευρώ, το 2012 πλήρωσαν 3,15 ευρώ.

© Sputnik/Konstantin Chalabov

Εν τω μεταξύ, οι τιμές για το πρωτοχρονιάτικο αυτό φαγητό διαφέρουν όχι μόνο από χρόνο σε χρόνο, αλλά και στις διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Για παράδειγμα, στην Άπω Ανατολή τα προϊόντα για την ετοιμασία της Ολιβιέ σύμφωνα με την κλασσική ρωσική συνταγή, στοίχιζαν από 2 ευρώ και πάνω στη Σαχαλίνη, μέχρι 4,2 ευρώ στο Χαμπάροβσκ. Στους κατοίκους της Σιβηρίας η παραδοσιακή σαλάτα κόστισε 2,1-3,8 ευρώ το κιλό.

Στο νότο της Ρωσίας και στις δημοκρατίες του Καυκάσου η σπιτική Ολιβιέ στοιχίζει περίπου το ίδιο, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας. Στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη τα συστατικά για τη σαλάτα κόστιζαν 2,9-4 ευρώ.

Τα πιο φτηνά υλικά πάντως για το γιορτινό τραπέζι αγοράστηκαν στην κεντρική Ρωσία. Να σημειωθεί επίσης, ότι σχεδόν κάθε περιοχή διέθετε υλικά που όλα ήταν τοπικής παραγωγής. Όσον αφορά τις νοικοκυρές στην πρωτεύουσα, η ετοιμασία της Ολιβιέ κυμάνθηκε στα 1,9-4,5 ευρώ, λόγω της μεγάλης διακύμανσης των τιμών από μαγαζί σε μαγαζί.

Ωστόσο, όπως και κάθε στατιστικός συντελεστής, ο δείκτης Ολιβιέ είναι ένα πράγμα πολύ σχετικό μια και δεν είναι η μόνη σαλάτα που περιλαμβάνει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι των Ρώσων. Και εκείνοι που θα χαλάσουν περισσότερα για την Ολιβιέ, θα εξοικονομήσουν από άλλα προϊόντα.

© Sputnik/Artem Kreminskiy

Για παράδειγμα, στο Κουμπάν και στα Ουράλια πωλούνται φτηνά μανταρίνια, οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν θα έχουν φέτος σχεδόν καθόλου εισαγόμενα προϊόντα, από την άλλη όμως υπάρχει εκεί μεγάλη ποικιλία τοπικών αφρωδών κρασιών. Ενώ οι κάτοικοι της Σιβηρίας έχουν άφθονη ποικιλία από βαριά ποτά.

Και φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιοχές της Ρωσίας είθισται να σερβίρονται στο γιορτινό τραπέζι ιδιαίτερα εθνικά φαγητά. Επομένως, το συνολικό κόστος του πρωτοχρονιάτικού τραπεζιού εξαρτάται πρωτίστως από τις παραδόσεις και τις επιθυμίες των ίδιων των Ρώσων.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr