ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τουρκικές ανακοινώσεις για καταγγελία της Ρωσίας στον ΠΟΕ είναι κωμικοτραγικές δήλωσε η Ιρ. Γιαροβάγια
© Sputnik/Alexandr Kryazhev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τουρκικές ανακοινώσεις για καταγγελία της Ρωσίας στον ΠΟΕ είναι κωμικοτραγικές δήλωσε η Ιρ. Γιαροβάγια

Ο τουρκικός λαός "υφίσταται απώλειες από τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας, η οποία αντάλλαξε τα συμφέροντα των πολιτών της με την εγκληματική επιχειρηματική δραστηριότητα", δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής της Κάτω Βουλής για θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, Ιρίνα Γιαροβάγια.

Η επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, Ιρίνα Γιαροβάγια, θεωρεί κωμικοτραγικές τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς ότι προτίθεται να προσφύγει εναντίον της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της Άγκυρας.

Νωρίτερα, σχετικά με την πρόθεση υποβολής καταγγελίας είχε τοποθετηθεί ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μουσταφά Ελίτας στην εφημερίδα Daily Sabah. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, «η Τουρκία στα διεθνή δικαστήρια θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα όλων εκείνων που επλήγησαν, καθώς το εμπόριο πρέπει να βασίζεται σε ηθικές αρχές».

Όπως ανέφερε, τη Δευτέρα, η βουλευτής (σ.σ. Ιρίνα Γιαροβάγια) στο RIA Novosti, «οι δηλώσεις των τουρκικών αρχών περί ηθικής φαντάζουν κωμικοτραγικές. Είναι θλιβερό και αστείο ταυτόχρονα. Θλιβερό για τον τουρκικό λαό που υφίσταται απώλειες από τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας, η οποία αντάλλαξε τα συμφέροντα των πολιτών της με την εγκληματική επιχειρηματική δραστηριότητα με το Ισλαμικό Κράτος και συμμετέχει στην καταστροφή και τη ληστεία του συριακού λαού. Και είναι αστείο, επειδή είναι προφανής η φάρσα που αντιπροσωπεύει αυτή η δήλωση, όπως προφανές είναι και το ότι στη συμφωνία του ΠΟΕ υπάρχει ένα βασικό σημείο που αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η ίδια τόνισε ότι «λόγος θα μπορούσε να γίνει ίσως για μια απολογία της Τουρκίας, καθώς αυτή δεν θα καταφέρει να αποφύγει το κύριο ζήτημα που είναι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Η Γιαροβάγια εξήγησε ότι σύμφωνα με την παράγραφο «c» του άρθρου 21 της Γενικής συμφωνίας δασμών και εμπορίου, οι οποίες αποτελούν τη βάση της δραστηριότητας του ΠΟΕ, τίποτα στους κανόνες του ΠΟΕ δεν πρέπει να ερμηνεύεται πως εμποδίζει κάποια από τις συμβαλλόμενες πλευρές να λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

«Η συνέργεια στη διεθνή τρομοκρατία αποτελεί ευθεία απειλή για τη διεθνή ειρήνη, καθώς η διεθνής τρομοκρατία αντιπροσωπεύει έγκλημα κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της ανθρωπότητας», κατέληξε η κ. Γιαροβάγια.

Πηγή: www.ria.ru