ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας για θέματα αγροτικής οικονομίας το α' τρίμηνο του 2016
© ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή ελληνορωσική ομάδα εργασίας για θέματα αγροτικής οικονομίας το α' τρίμηνο του 2016

Στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, συμφώνησαν Ελλάδα και Ρωσία.

"Tο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχει δημιουργηθεί κοινή ελληνο-ρωσική Ομάδα Εργασίας, ειδικά για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας — Ρωσίας" τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

"Εχουμε συμφωνήσει με τη Ρωσία στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα" σημειώνει ο κ. Αποστόλου.

"Δυστυχώς η σχέση αυτή έχει διαταραχθεί μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εμπάργκο της Ρωσίας" υπογραμμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνει πάντως με έμφαση ότι, "αν και δεν μπορούν, ειδικά για τη χώρα μας, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη Ρωσική πολιτική έναντι της Ε.Ε. Όμως κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων"

Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία στον αγροτικό τομέα;

Η Ρωσία, πέραν του ότι αποτελεί μια χώρα που έχει, παραδοσιακά, δεσμούς με την Ελλάδα, είναι ήδη ένας εμπορικός εταίρος της χώρας μας, κυρίως στον αγροτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που το επίπεδο της κατανάλωσης στη Ρωσία έχει αναβαθμιστεί, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα έβρισκαν δίοδο στις μεγάλες Ρωσικές αγορές. Δυστυχώς η σχέση αυτή έχει διαταραχθεί μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εμπάργκο της Ρωσίας.

Παρόλα αυτά έχουμε συμφωνήσει με τη Ρωσία στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, ενώ θα δημιουργήσουμε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, κοινή Ομάδα Εργασίας, ειδικά για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας — Ρωσίας.

Υπάρχουν ενδείξεις για άρση ή περιορισμό του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα;

Έχουμε απόλυτη κατανόηση ότι δεν μπορούν, ειδικά για τη χώρα μας, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη Ρωσική πολιτική έναντι της Ε.Ε. Όμως κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων.

Η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό έχει σημασία η αξιοποίηση του «έτους Ελλάδας στη Ρωσία» και του «έτους Ρωσίας στην Ελλάδα», που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Μαρία Σιδέρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ