ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Άγκυρα ετοιμάζεται να καταγγείλει τη Ρωσία στον ΠΟΕ
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να καταγγείλει τη Ρωσία στον ΠΟΕ

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να καταθέσει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου λόγω των περιοριστικών μέτρων που της έχει επιβάλλει η Ρωσία. Τη σχετική δήλωσε έκανε στην εφημερίδα Daily Sabah ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Μουσταφά Ελίτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η συλλογή στοιχείων. Όπως είπε ο Τούρκος πολιτικός, «Θα αποκαταστήσουμε στα διεθνή δικαστήρια τα δικαιώματα όλων όσων επλήγησαν… Το εμπόριο πρέπει να βασίζεται σε ηθικές αρχές».
Αφότου η Ρωσία υιοθέτησε τα περιοριστικά μέτρα, οι τουρκικές επιχειρήσεις υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες, τόσο στον τομέα των τροφίμων όσο και στον τουριστικό κλάδο. Η Άγκυρα σχεδιάζει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της στην Κένυα, τη Νιγηρία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, αναφέρει η εφημερίδα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Λιχατσιόφ προέβλεψε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δεν θα υπερβούν το ποσό των 18-19 δισ. δολαρίων, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση αφότου στις 24 Νοεμβρίου τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε στη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε το συμβάν «πισώπλατο χτύπημα» από συνεργούς των τρομοκρατών.

Τα ειδικά οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας τέθηκαν σε ισχύ στη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου. Από το νέο έτος απαγορεύτηκε η εισαγωγή στη χώρα τουρκικών προϊόντων, διακόπηκαν οι πτήσεις τσάρτερ, ανεστάλη το καθεστώς εισόδου στη Ρωσία άνευ θεωρήσεως για τους Τούρκους πολίτες, και απαγορεύτηκε στους περισσότερους Ρώσους εργοδότες να προσλαμβάνουν Τούρκους. Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαγόρευσε ή περιόρισε τη δραστηριότητα στη Ρωσία οργανισμών που βρίσκονται υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Πηγή: www.ria.ru