ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας είναι ανόητες και επιζήμιες
© Sputnik/Alexey Nikolskiy
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας είναι ανόητες και επιζήμιες

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας «ανόητη και επιζήμια απόφαση». Υπενθύμισε ότι, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας διαμορφώνονταν στα 83-85 δισ. δολάρια και η συνεργασία των δυο χωρών είχε δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι εμποδίζουν την είσοδο στις ξένες χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, αλλά προκαλούν κι αυτοί ζημιά, επανέλαβε ο Πούτιν.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ προχώρησαν από στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και εταιρειών, σε μέτρα εναντίον της ρωσικής οικονομίας.
Σε απάντηση, η Ρωσία περιόρισε την εισαγωγή τροφίμων από τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της, οι οποίες είναι οι ΗΠΑ, τα κράτη —μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε το Δεκέμβριο, την επέκταση των κυρώσεων σε επιμέρους πεδία της ρωσικής οικονομίας για επιπλέον έξι μήνες. Η ισχύς των «περιοριστικών μέτρων» εξέπνεε στις 31 Ιανουαρίου του 2016, ωστόσο — σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- αυτά επεκτάθηκαν λόγω της μη εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας του Μινσκ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να παρακολουθεί για τη τήρηση των συμφωνηθέντων.

Πηγή: www.ria.ru