ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Gaidar Forum: Δύσκολη, αλλά όχι απελπιστική η οικονομική κατάσταση
© Sputnik/Aleksandr Astafev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gaidar Forum: Δύσκολη, αλλά όχι απελπιστική η οικονομική κατάσταση

Gaidar Forum: Ένα παραδοσιακό "πεδίο" για τη συζήτηση των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα πιο επείγοντα οικονομικά ζητήματα. Παρά το γεγονός ότι, έκθεση αξιωματούχων περιέχει αισιόδοξα μηνύματα, οι συμμετέχοντες στις εργασίες του φόρουμ, συμφώνησαν ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη και, η επόμενη δεν θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εφησυχασμού.

Οι ομιλητές στο Οικονομικό Φόρουμ Gaidar δεν έκρυψαν ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη. Ο  πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χώρα δεν είχε ποτέ να αντιμετωπίσει τέτοιες ισχυρές προκλήσεις στην οικονομία που "καταγράφονται" ταυτόχρονα, όπως αυτή τη χρονική περίοδο.

Ο τελευταίος  χρόνος ήταν δύσκολος, ίσως ο δυσκολότερος της τελευταίας δεκαετίας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε, ότι, η ρωσική οικονομία δεν έπρεπε να "ασχοληθεί" με τέτοιες ισχυρές — και το κυριότερο συγχρονισμένες προκλήσεις — καθώς "η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, της πίεσης και των κυρώσεων έχουν αλλάξει ολόκληρο το παράδειγμα της παγκόσμιας οικονομίας" δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σειρά από βασικές αρχές της παγκόσμιας οικονομίας και των θεμελιωδών αρχών της έχουν παραβιαστεί, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου.

Αυτή η κατάσταση απέχει πολύ από την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί το 1998 δήλωσε η επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τατιάνα Γκολίκοβα. Αλλά, σημείωσε, υπάρχουν κίνδυνοι. 

"Βρισκόμαστε σε μια ριζικά διαφορετική οικονομική κατάσταση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το 1998. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκρίθηκε πρόσφατα" — είπε η κ. Γκολίκοβα είπε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Φόρουμ Gaidar. Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχει  ανάγκη προσαρμογής του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, παρά τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

© Sputnik/Geigiriy Sisoev

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ μίλησε για τον σχεδιασμό που θα αποτρέψει την επανάληψη (της κατάστασης) του 1998. Οπως τόνισε, για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος είναι αναγκαίο ο κρατικός προϋπολογισμός να "συμμορφωθεί" με τη νέα πραγματικότητα, κάτι που — όπως υπογράμμισε — αποτεελί και πρόκληση.

Εαν δεν το κάνουμε αυτό τότε, θα υπάρξει  η ίδια (κατάσταση) όπως ήταν κατά την περίοδο 1998-1999, όταν ο πληθυσμός μέσω του πληθωρισμού (κλήθηκε) να πληρώσει για ό, τι δεν έχουμε κάνει," ανέφερε ο κ. Σιλουάνοφ.Ισως

Ίσως η πιο αισιόδοξη ήταν η ομιλία του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Alexei Ουλιουκάιεφ. Είπε ότι στην αρχική πρόβλεψη για την Οικονομική Ανάπτυξη της Ρωσίας, η μέση συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου το 2016 διαμορφώνεται σε 63 ρούβλια (ανά δολάριο).

© Sputnik/Grigoriy Sisoev

Βεβαίως, σημείωσε, υπάρχει "υπόβαθρο" γι' αυτή την πρόβλεψη, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Gaidar Forum.

Στην 'ατζέντα' και οι σχέσεις Ε.Ε — Ρωσίας

Ένα άλλο σημαντικό θέμα του φόρουμ ήταν οι σχέσεις της ΕΕ και της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα Vygaudas Usackas υπογράμμισε ότι «η Ρωσία και η ΕΕ πρέπει να βρουν μία κοινή λύση του ουκρανικού ζητήματος, ούτως ώστε να εξαλειφθούν όλες οι διαφορές».

«Προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό όραμα και να εγκαθιδρύσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης πρέπει να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ουκρανικό ζήτημα. Είναι κοινός γείτονας μας, έχουμε μια συμφωνία στο Μινσκ, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», τόνισε ο κ. Usackas  στη διάρκεια της συνεδρίασης του φόρουμ που ήταν αφιερωμένη στις οικονομικές προοπτικές Ρωσίας — Ευρώπης.

Γεγονός είναι ότι η Ευρώπη είναι εταίρος και πολύ κοντινός γείτονας της Ρωσίας τόνισε ο πρωθυπουργός Ντίμτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη φυσιολογική αλληλεπίδραση με την ΕΕ.

"Ειμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική αλληλεπίδραση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη, ο πιο κοντινός γείτονάς μας, σημαντικός οικονομικός εταίρος, με τον όγκο των εμπορικών μας ανταλλαγών να διαμορφώνεται ακόμα σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, παρά το λυπηρό παράγοντα των κυρώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντβέντεφ.

Τις εργασίες του φόρουμ παρακολούθησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η παρουσίασή του ήταν μέρος της επίσημης επίσκεψης. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Ελλάδας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr