ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκαλίκοβα: Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν είναι παρόμοια με την κρίση του 1998
© Sputnik/Vitaly Belousov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκαλίκοβα: Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν είναι παρόμοια με την κρίση του 1998

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 1998, αλλά οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτέλεση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2016, υπάρχουν, δήλωσε η επικεφαλής του Λογιστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Τατιάνα Γκαλίκοβα.

"Είμαστε σε μια ριζικά διαφορετική οικονομική κατάσταση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το 1998. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόσφατα εγκρίθηκε" — είπε η Γκαλίκοβα μιλώντας την Πέμπτη σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του Φόρουμ Γκαϊντάρ 2016.

" Αλλά νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα έγκειται, στο γεγονός ότι, ποιά μέτρα πρέπει να πάρουμε, σε ποιά χρονική στιγμή, προκειμένου να εκτελεσθεί ή να προσαρμοσθεί ο εγκεκριμένος νόμος (αφορά τον προϋπολογισμό του 2016), ο οποίος ψηφίσθηκε τον Δεκέμβρη του 2015», πρόσθεσε η Γκαλίκοβα.

Η ισχύουσα νομοθεσία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2016 προβλέπει έσοδα στο επίπεδο των 13.738.000 εκατομ.ρουβλίων, έξοδα — 16.099.εκατ. ρούβλια, ενώ το έλλειμα προβλέπεται, αντίστοιχα, στα 2. 260 εκατ. ρούβλια, ή 3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

Ωστόσο, το έγγραφο επιβλήθηκε βάσει του μέσου όρου των τιμών του πετρελαίου των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τρέχουσα τιμή της αγοράς είναι στο επίπεδο των 30 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βελτιστοποιήσει τον προϋπολογισμό για το 2016, τα υπουργεία πρέπει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να προετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Οικονομικών για μείωση του κόστους κατά 10%. Μια πρόταση για την προσαρμογή του προϋπολογισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2016, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η Γκαλίκοβα είπε οτι δεν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, παρά τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Πηγή: www.ria.ru