ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά πετρελαίου θα διατηρηθεί έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας
© Sputnik/Alexandr Kondratyuk
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά πετρελαίου θα διατηρηθεί έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η αύξηση της προσφοράς θα έχουν ως αποτέλεσμα η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά του αργού πετρελαίου να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ήπιος χειμώνας σε όλο τον κόσμο περιόρισε την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στο χαμηλό έτους του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2015, από το σχεδόν υψηλό πενταετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τρίτο τρίμηνο.

Ο IEA διατήρησε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016 αμετάβλητη στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε στην προηγούμενη μηνιαία έκθεσή του.

Η επιστροφή του Ιράν στην αγορά του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη του 2003, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, αφού ο ΟΠΕΚ είπε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή για να ανακόψει την πτώση των τιμών.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας τρίτης συνεχούς χρονιάς κατά την οποία η προσφορά θα ξεπεράσει την ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα υπάρξει τεράστια πίεση στην δυνατότητα του συστήματος πετρελαίου να την απορροφήσει αποτελεσματικά», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται, ο ΙΕΑ είπε ότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση του αργού του ΟΠΕΚ το 2016 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα στα 31,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Το Ιράν έχει πει ότι θα αυξήσει την παραγωγή αρχικά κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τώρα που ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις, αλλά ο ΙΕΑ είπε ότι πιστεύει πως η αύξηση θα είναι πιο μέτρια της τάξης των 300.000 βαρελιών την ημέρα έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ διατήρησε τις προβλέψεις του για μείωση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Το Ιράν εξέδωσε εντολή για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πετρελαίου, υλοποιώντας την πολιτική της χώρας για αύξηση της παραγωγής μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση των κυρώσεων και σήμερα εκδόθηκε η εντολή για αύξηση της παραγωγής», δήλωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου Ροκνεντίν Τζαβαντί, που είναι επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Ιράν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ