ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία ίσως γίνει ο απρόσμενος σωτήρας των τιμών του πετρελαίου
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία ίσως γίνει ο απρόσμενος σωτήρας των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η Ρωσία είναι αυτή που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ανεβούν, αναφέρει η ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων και αναλύσεων MarketWatch.

Όπως γράφει η βρετανίδα ρεπόρτερ του μέσου, Σάρα Σντζόλιν, «ενώ σήμερα όλοι ανησυχούν για το ποιες θα είναι οι συνέπειες από την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο απρόσμενος σωτήρας των τιμών του πετρελαίου περιμένει τη δική του ώρα, και αυτός είναι η Ρωσία».

Οι τιμές μπορούν ν' ανέβουν ξανά εφόσον η Ρωσία μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και προκαλέσει κατ' αυτό τον τρόπο μια αλυσιδωτή αντίδραση. Οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου παραθέτει συγκεκριμένα ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν.

«Η Ρωσία —δήλωσε ο Χάνσεν στη MarketWatch- πέρασε το μήνυμα στους Σαουδάραβες ότι ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά από κοινού τις τιμές του πετρελαίου, επειδή από το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά ακόμη ένα τρίτο και αυτό μας βλάπτει πάρα πολύ».

Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει πως η Σαουδική Αραβία εδώ και μερικούς μήνες αρνούνταν πεισματικά να μειώσει την παραγωγή του μαύρου χρυσού, ακόμα και όταν η τιμή του βαρελιού έπεσε κάτω από τα 30 δολάρια. Η απόφαση αυτή των Σαουδαράβων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και στην ανησυχία για πιθανή μείωση της ζήτησης του καυσίμου λόγω των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, προστίθεται.

Σύμφωνα με τον Χάνσεν, οι Σαουδάραβες και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνούσαν να μειώσουν την παραγωγή, αν τους έτειναν "κλάδον ελαίας". Αν, δηλαδή, η Ρωσία μειώσει την παραγωγή, τότε σίγουρα αυτό θα είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Στις 16 Ιανουαρίου ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί πριν από μερικά χρόνια στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Αυτό σημαίνει και την επιστροφή της χώρας στην αγορά πετρελαίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες σε πολλούς μετέχοντες σε αυτή, όπως και σε πολλούς αναλυτές, καθώς σήμερα παράγεται ούτως ή άλλως πολύ πετρέλαιο.

Πηγή: www.ria.ru