ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος πήγε στο Νταβός «για σκι;»
© Sputnik/Dmitriy Astakhov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος πήγε στο Νταβός «για σκι;»

Εδώ και μερικούς μήνες η Ρωσία χαράζει μια όλο και πιο σταθερή πορεία προς την Ανατολή. Το Σεπτέμβριο του 2015 διεξήχθη για πρώτη φορά το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, στο πλαίσιο του οποίου συνήφθησαν συμφωνίες περίπου 26 δισ. ευρώ. Αυτά τα επιτεύγματα θα αποτελέσουν το βασικό θέμα των ρωσικών εισηγήσεων στο Νταβός, γι' αυτό είναι λογικό ότι φέτος επικεφαλής της ρωσικής αποστολής είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για θέματα Άπω Ανατολής Γιούρι Τρούτνιεφ.

Στη διάρκεια του φόρουμ ο Τρούτνιεφ σκοπεύει να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με επενδυτές από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία, με τους οποίους θα συζητήσει την προσέλκυση επενδύσεων στη Ρωσία και ειδικότερα για τα προγράμματα στην Άπω Ανατολή. Επίσης, ο Τρούτνιεφ έχει σκοπό να προσκαλέσει τους μετέχοντες στο Φόρουμ του Νταβός στο δεύτερο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016. Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε: «Έχει διαμορφωθεί το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο βασίζεται στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Έχουν δημιουργηθεί θεσμοί αειφόρου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, τέθηκαν σε λειτουργία οι μηχανισμοί στήριξης των επενδυτικών προγραμμάτων, οι ελεύθερες τελωνειακές ζώνες εντός των λιμένων και άλλα. Όλα αυτά διαφοροποιούν ριζικά το επενδυτικό κλίμα στην Άπω Ανατολή σε σχέση με άλλα μέρη της χώρας. Αυτό σκοπεύουμε να πούμε σε ολόκληρο τον κόσμο».

© Sputnik/Aleksandr Kryazhev

Επιπλέον, μεταξύ των δηλωθέντων συνέδρων από ρωσικής πλευράς, περιλαμβάνονται οι επικεφαλής της Lukoil Βαγκίντ Αλεκπέροφ, της SIBUR Holding Ντμίτρι Κόνοφ, της Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ, της τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν, του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του ΔΣ της μετοχικής χρηματιστηριακής εταιρείας Sistema Βλαντίμιρ Γεφτουσένκοφ και ο επικεφαλής της Rusal Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Την ίδια ώρα, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή όσο σε προηγούμενα φόρουμ. Αυτό το επισήμανε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μιλώντας στο φόρουμ «Ερείσματα της Ρωσίας», ρώτησε χαριτολογώντας: «δεν καταλαβαίνω ποιος πήγε στο Νταβός να κάνει σκι», καθώς στο φόρουμ «Ερείσματα της Ρωσίας» παρίστανται πολλά μέλη της κυβέρνησης. «Άλλοτε πήγαιναν και τώρα δεν πηγαίνουν, φαίνεται δεν τους φτάνουν τα χρήματα για τα εισιτήρια» σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι μένοντας στη Ρωσία «θα πρέπει να εργαστούν».

© Sputnik/Sergey Guseev

Γενικότερα, το φετινό φόρουμ θα είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικό σε σχέση με άλλες χρονιές. Για παράδειγμα, δεν θα πάει σ' αυτό ούτε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ούτε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, θα υπάρχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι επισκέπτες, καθώς στο φόρουμ θα συμμετάσχουν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Νότιας Αφρικής, του Μεξικού και του Αφγανιστάν, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Αργεντινής και του Καναδά.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr