ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Έλληνες... ψηφίζουν ρωσικές επενδύσεις
© Sputnik/Aleksey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες... ψηφίζουν ρωσικές επενδύσεις

του Γιώργου Χαρβαλιά, δημοσιογράφου

Την άνοιξη του 2012, το περιβόητο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων(ΤΑΙΠΕΔ) που συστάθηκε με απαίτηση των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας, αποφάσισε να παραγγείλει μία μεγάλη σφυγμομέτρηση που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αντικείμενο, μεταξύ άλλων, ήταν και η τοποθέτηση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις ξένες επενδύσεις με βάση την χώρα προέλευσης των επενδυτών.

Στα σχετικά ερωτήματα, η Ρωσία προέβαλλε ως η πλέον δημοφιλής αφετηρία επενδυτικών δράσεων σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές χώρες και κυρίως την Γερμανία που αναδείχτηκε…πρωταθλήτρια στις αρνητικές γνώμες.

Δυστυχώς λόγοι πολιτικής αναγκαιότητας, αλλά και σημαντικών εξωτερικών πιέσεων δεν επέτρεψαν να μετουσιωθεί η βούληση του ελληνικού λαού σε πραγματικότητα. Στο διάστημα 2012-2014, υπήρξαν ευκαιρίες για στρατηγικού χαρακτήρα ελληνο-ρωσικές συμπράξεις, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά η τότε ελληνική κυβέρνηση, ενώ στα χαρτιά εμφανιζόταν ανοιχτή στην διευκόλυνση ρωσικών επενδύσεων, ακολούθησε μία παρελκυστική τακτική, οδηγώντας σε ναυάγιο αυτές τις προοπτικές.

Η στάση της επίσημης Αθήνας ήταν φυσικό να προκαλέσει επιφύλαξη και καχυποψία στο Κρεμλίνο, αφού τυπικά εμφανιζόταν ανοιχτή και φιλόξενη σε προτάσεις μεγάλων ενεργειακών φορέων της Ρωσίας, αλλά στην πράξη υπήρξε απρόθυμη να παρακάμψει το «βέτο» των δανειστών.

Η διπρόσωπη αυτή προσέγγιση δημιούργησε έλλειμμα εμπιστοσύνης, κάτι που ενδεχομένως θα είχε αποφευχθεί αν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε εξομολογηθεί ευθέως στους συνομιλητές της, ότι δυσκολεύεται να προχωρήσει σε συμφωνίες που, στα μάτια των δανειστών, θα εκλαμβάνονταν ως ενίσχυση της οικονομικής επιρροής της Μόσχας σε ελληνικό έδαφος…

Με την έλευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η ελληνική κοινή γνώμη είχε την προσδοκία ότι οι σχέσεις με την Ρωσία θα αναβαθμίζονταν δραστικά. Ισως και ότι η Μόσχα θα προσέφερε ένα αντίβαρο οικονομικής στήριξης απέναντι στις εκβιαστικές πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών.

Αυτό δεν συνέβη, ίσως επειδή δεν ζητήθηκε με άμεσο τρόπο, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να φανεί ότι επιχειρεί αντίπραξη στις πιέσεις των «δυτικών συμμάχων» με μονομερή πρόσδεση στο άρμα της Ρωσίας.

Στην Ελλάδα έσπευσαν κάποιοι, για τους δικούς τους ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, να ισχυριστούν ότι η Μόσχα «άδειασε» την Αθήνα. Εις πείσμα όμως αυτών των «διαπιστώσεων» τα αισθήματα του ελληνικού λαού προς τον ομόδοξο ρωσικό παραμένουν εξαιρετικά θερμά. Και είναι βέβαιο ότι και σήμερα αν γινόταν μία έρευνα, όπως αυτή του 2012, θα αναδείκνυε την Ρωσία ως την πλέον δημοφιλή χώρα για προσέλκυση επενδύσεων.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απίστευτη δημοφιλία του προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα, προδιαγράφουν τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για μία στρατηγική συνεργασία στον τομέα των κοινών επιχειρηματικών δράσεων.

Είναι αλήθεια ότι παρότι η προοπτική αποτελεί εκπεφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού, εξακολουθεί να υπονομεύεται από τον σκληρό πυρήνα των δανειστών που επιμένουν να βλέπουν εχθρικά την αύξηση της ρωσικής οικονομικής επιρροής στην Ελλάδα του μνημονίου. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύεται η Κομισιόν που ορθώνει όλων των ειδών τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις ρωσικές επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Όμως η Ελλάδα παραμένει παρά την δανειακή της εξάρτηση ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που μπορεί και πρέπει να αποφασίζει αυτόνομα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η προοπτική διμερούς συνεργασίας έχει την συγκατάθεση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού…

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.