ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άνω των 30 δολαρίων η μέση τιμή πετρελαίου το 2016, εκτιμά ο Γκρεφ
© Sputnik/Mikhail Voskresenskiy
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω των 30 δολαρίων η μέση τιμή πετρελαίου το 2016, εκτιμά ο Γκρεφ

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής κρατικής τράπεζας Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου πως η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά του πετρελαίου, της τάξης 5-6% από μέρα σε μέρα, δεν θα διαρκέσει πολύ.

Ο ίδιος δεν ενστερνίζεται τα καταστροφικά σενάρια όσον αφορά τη μέση τιμή του πετρελαίου μέσα στο έτος. Όπως είπε, μπορεί να συνεχίσει να είναι ευμετάβλητη, αλλά όχι όπως τώρα. Θεωρεί ότι η τάση αυτή θα αμβλυνθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες ή σε λίγους μήνες, και εκτιμά ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2016 δεν θα είναι χαμηλότερη από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2014 ως τα τέλη του περσινού έτους οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν πάνω από το τριπλάσιο, από τα 115 ως τα 36 δολάρια το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2016 έπεσαν κάτω από τα 30 δολάρια. Εκ πρώτης όψεως η πτώση εξηγείται από τον υψηλό ρυθμό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και την ταυτόχρονη μείωση της ζήτησής του, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Κίνα, όπου παρουσιάζεται μείωση της ζήτησης πετρελαίου και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της.

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να συνδέουν όλο και περισσότερο τη μεγάλη αυτή πτώση (κάτω από τα 40-50 δολ.) στις τιμές του πετρελαίου με οικονομικούς παράγοντες, όπως την ενίσχυση του δολαρίου.

Πηγή: www.ria.ru