ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαθήματα αλληλεγγύης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαθήματα αλληλεγγύης

Μαθήματα αλληλεγγύης δίνουν απλοί άνθρωποι για να βοηθήσουν όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Μπορεί η οικονομική κρίση να φτάνει στον όγδοο χρόνο, ωστόσο τη χρονιά που πέρασε, το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας προς τον συνάνθρωπό μας γιγαντώθηκε. Με αφορμή την προσφυγική κρίση κυρίως, αλλά και τις δοκιμασίες οικονομικού τύπου των συμπολιτών μας που διαρκώς αυξάνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι της «διπλανής πόρτας» άνοιξαν την αγκαλιά τους για να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν όσους έχουν ανάγκη.

Κώστας Πολυχρονόπουλος: Ένας ξεχωριστός «άλλος άνθρωπος»

Έχει για σύνεργά του ένα τεράστιο τσουκάλι και… ένα κουπί. Το «κουπί της ελπίδας», το έχει ονομάσει. Είναι ένα πραγματικό κουπί βάρκας, με τη βοήθεια του οποίου πρόσφυγες πάλεψαν με τα κύματα του Αιγαίου μέχρι να φτάσουν στη Λέσβο. Και στη συνέχεια του το χάρισαν. Για να παλέψει και ο ίδιος, αυτή τη φορά με την πείνα και την αστεγία των συμπολιτών του. Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος»,μαγειρεύει ασταμάτητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ετοιμάζει γεύματα για τους αστέγους.«Δεν είναι συσσίτιο, ούτε ελεημοσύνη ή φιλανθρωπία. Αυτό που φτιάχνουμε είναι ένα γεύμα αγάπης για τους συνανθρώπους μας που μένουν στο δρόμο. Τρώμε μαζί με έναν άστεγο από το ίδιο φαγητό. Άρα το φαγητό είναι μέσο επικοινωνίας και επανένταξης των ανθρώπων που έχουν μπει στο περιθώριο»,μας εξηγεί.

Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν επιλέχθηκε μαζί με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παραλάβουν το βραβείο «Ευρωπαίος Πολίτης 2015». Και οι δύο οργανώσεις αρνήθηκαν. «Κάθε σώφρων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να δεχτεί το βραβείο από ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει επιβάλει τη λιτότητα που σκοτώνει ανθρώπους. Εγώ μαγειρεύω γι' αυτούς τους ανθρώπους, οπότε θα ήταν υποκριτικό. Το βραβείο το παίρνω κάθε μέρα από τους ανθρώπους που τρώνε φαγητό».

Οι εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύουν στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα, το Χαϊδάρι και τη Λέσβο. Επόμενοι σταθμοί τους είναι η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος και η Ναύπακτος. Κατά μέσο όρο μοιράζονται 2.500 με 3.000 μερίδες την ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από τα γεύματα, ο «Άλλος άνθρωπος» έχει δημιουργήσει το Κοινωνικό Σπίτι στο Μεταξουργείο, όπου οι άστεγοι μπορούν να κάνουν μπάνιο, να τρώνε και να πλένουν ρούχα και όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Επίσης, ο «Άλλος άνθρωπος» έχει και τη δική του θεατρική ομάδα, αποτελούμενη από επαγγελματίες ηθοποιούς, παιδιά της ενισχυτικής διδασκαλίας και αστέγους.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Γιώργος Βήχας: Ο γιατρός κόντρα στη λιτότητα

Η μεγάλη του αγωνία είναι να αναδείξει τις συνέπειες της λιτότητας στο χώρο της υγείας. Και δυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς. Αύξηση της παιδικής και βρεφικής θνησιμότητας, μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων παιδιών, αύξηση της νοσηρότητας στο γενικό πληθυσμό, έντονο άγχος και στενοχώρια που οδηγούν σε καρκίνο και καρδιοπάθειες, καρκινοπαθείς που πεθαίνουν περιμένοντας για θεραπεία, διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας…

Οπότε η άρνηση να παραλάβει το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη εκ μέρους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ήταν για τον Γιώργο Βήχα μονόδρομος.«Ήθελαν τις δομές που έχουν δει τον πόνο και το θάνατο να τις καλέσουν σε μια γιορτή για να δείξουν τι καλοί άνθρωποι που είναι. Δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε αυτό. Είναι μια υποκρισία από την Ευρώπη απέναντι σε μας και τη χώρα, γιατί από τη στιγμή που βραβεύουν εθελοντικές δομές αλληλεγγύης, θα έπρεπε πρώτα να κοιτάξουν για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι δομές, γιατί δημιουργήθηκαν και κατά πόσο οι ίδιοι έχουν συμβάλει με τις πολιτικές τους στη δημιουργία αυτή. Επίσης, δεν άλλαξαν οι πολιτικές και πήγαν να ξεπλυθούν μέσα από ένα βραβείο»,υπογραμμίζει.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη συνεργασία 400 εθελοντών, γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και άλλων ειδικοτήτων υποστηρικτικών του ιατρικού έργου. Στο Ιατρείο παρέχονται πρωτοβάθμια φροντίδα, βασικές διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα σε ανασφάλιστους, αλλά και μισθωτούς και συνταξιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα. «Όπως ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ζει με μία σύνταξη των 500 ευρώ και μπαίνουν στο δίλημμα αν θα φάνε ή αν θα πάρουν φάρμακα. Ή στο δίλημμα αν θα πάρουν φάρμακα ή θα ενισχύσουν οικονομικά το άνεργο παιδί τους».

Περισσότερες από 45.000 επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί από το 2011 έως σήμερα στο Κοινωνικό Ιατρείο. Οι ασθενείς επισκέπτονται στην αρχή δειλά το Κοινωνικό Ιατρείο, «λέγοντας ότι νιώθουν ντροπή για το πώς κατάντησαν έτσι, ενώ πριν ζούσαν ως πολίτες με αξιοπρέπεια». Στην πορεία αποβάλλουν το αίσθημα ντροπής και συνεχίζουν τις επισκέψεις κρατώντας το παράπονο, για την πορεία της ζωής τους.

Μαρία Κουζινοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ