ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Ρώσοι αντέχουν στις μεταπτώσεις του ρουβλίου
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ρώσοι αντέχουν στις μεταπτώσεις του ρουβλίου

Η ρωσική οικονομία απορροφά τους έντονους κραδασμούς του ρουβλίου στην αγορά συναλλάγματος. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας δεν καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για αγορά δολαρίων και ευρώ. Ειδικοί στη χρηματοοικονομική αγορά, μιλώντας στο RIA Novosti, συστήνουν για μια ακόμη φορά στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην προβαίνουν σε συναλλαγματικές πράξεις κατά τις περιόδους κρίσης στις αγορές συναλλάγματος και πετρελαίου, και καθίζησης της ισοτιμίας του ρουβλίου.

Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το Δεκέμβριο του 2014, η σημερινή υποτίμηση του ρουβλίου, καθώς και εκείνη του Αυγούστου, δεν οδήγησε τους Ρώσους σε ενέργειες κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην αγορά συναλλάγματος. Η ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι Ρώσοι οφείλεται στις αποτυχημένες προσπάθειες να διαφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους στο τέλος του 2014. Όπως επανειλημμένα έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, οι μη επαγγελματίες επενδυτές δεν πρέπει να «παίζουν» με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς οι ενέργειες αυτές συχνά αποβαίνουν ζημιογόνες. Η υποτίμηση του ρουβλίου επιταχύνθηκε μετά την πρωτοχρονιά.

Ναμπιούλινα: Μειώνεται η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας και του ρουβλίου από το πετρέλαιο
Την Τετάρτη η επικεφαλής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε πως το ρούβλι βρίσκεται κοντά στην πραγματική αξία του και ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα. Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, η αξία του δολαρίου ήταν περίπου 80,5 ρούβλια, ενώ αργότερα υποχώρησε επανειλημμένα προς νέο ιστορικό χαμηλό. Το δολάριο ανέβηκε την Πέμπτη περισσότερο από 5 ρούβλια σε σχέση με το προαναφερόμενο επίπεδο, σχεδόν στα 86 ρούβλια, υπό την πίεση των τιμών του πετρελαίου. Ενώ, το ευρώ ξεπέρασε ένα ακόμη ανώτατο όριο που είχε «αγγίξει» από το Δεκέμβριο του 2014, φτάνοντας στα 93 ρούβλια. Την ίδια ώρα, το αργό πετρέλαιο (μπρεντ) πωλούνταν περί τα 28 δολάρια το βαρέλι.

Οι δυο μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες δεν παρατηρούν αύξηση της ζήτησης δολαρίων και ευρώ. Σχετική ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία τύπου της Sberbank όσον αφορά τους πελάτες της, ενώ, εκπρόσωπος της VTB, αλλά και ο πρόεδρός της Αντρέι Κόστιν, ομοίως ανέφεραν ότι, δεν έχουν σημειωθεί παρεκκλίσεις από τα συνηθισμένα επίπεδα αγοράς και πώλησης των νομισμάτων εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του ρουβλίου, ούτε και έχουν παρατηρηθεί σπασμωδικές κινήσεις στη συναλλαγματική αγορά ή στη συμπεριφορά των πολιτών.

Δεν υπάρχουν ούτε ουρές στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος κοντά στους σταθμούς του μετρό της Μόσχας, ανέφεραν οι ανταποκριτές του RIA Novosti. Οι ρεπόρτερ επισκέφθηκαν παραρτήματα και ανταλλακτήρια συναλλάγματος των Sberbank, VTB, Binbank, Fora-Bank και UniCredit, όπου οι υπάλληλοι των τραπεζών τους πληροφόρησαν πως δεν υπήρξε έντονη κινητικότητα σχετικά με την αλλαγή συναλλάγματος.

Συμβουλές ειδικών

Η αναλύτρια της χρηματιστηριακής εταιρίας Forex Club Ιρίνα Ρόγκοβα θεωρεί ότι σε συνθήκες όπως αυτές —κι ενώ επί της ουσίας διαμορφώνονται ξανά αισθήματα πανικού καθώς μέσα σε δυο ημέρες το ρούβλι υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά περίπου 9%- μάλλον δεν αξίζει να πραγματοποιεί κανείς πράξεις μετατροπής συναλλάγματος. Ενώ αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να γίνεται, είναι η ανταλλαγή υπό την παρούσα ισοτιμία ρουβλίων σε δολάρια ή ευρώ. Σε συνθήκες πανικού, μπορείς να χάσεις περισσότερα, απ' ό,τι θα κερδίσεις. Η ίδια συμβουλεύει, ότι «αν κάποιος έχει ένα λογαριασμό σε συνάλλαγμα, σίγουρα δεν πρέπει να κάνει με αυτόν καμιά ενέργεια. Όπως επίσης να φτάνει στα άκρα και να κλείνει τους λογαριασμούς σε ρούβλια προκειμένου να ‘'μετακινείται'' σε ξένο νόμισμα ή να επενδύει σε μετοχές. Πριν από οποιαδήποτε βήματα, είναι καλύτερο να περιμένει μια σχετική σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η Ρογκόβα αναφέρει, επίσης, ότι, είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς ως που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου. «Ο μαύρος χρυσός —εξηγεί- εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και πιθανόν είναι πρόωρο να πει κανείς ότι έχει αγγίξει τον πάτο. Σύντομα το Brent μπορεί να κατεβεί ακόμη και μέχρι τα 20 δολάρια το βαρέλι, οπότε και το δολάριο μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 90-94 ρουβλίων».

Ανάλογη στρατηγική προτείνει να ακολουθηθεί και ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρίας Finam Τιμούρ Νιγκματούλιν, ο οποίος θεωρεί καλύτερο οι πιο δραστήριες ενέργειες να γίνουν μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΤ της Ρωσίας στις 29 Ιανουαρίου, στη διάρκεια της οποίας η ρυθμιστική αρχή θα λάβει την απόφαση για το βασικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του τμήματος επενδύσεων της VTB 24 Αλεξέι Μιχέεφ, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν αγγίξει το κατώτερο όριο, αλλά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής τους. Θεωρεί ότι είναι άνευ νοήματος η αγορά ξένου νομίσματος επειδή ακόμη κι αν τα τωρινά (επίπεδα) 84 ρούβλια για το δολάριο φτάσουν στα 89, αυτό θα δεν θα διαρκέσει πολύ. Το να αγοράζει τώρα κανείς ξένο νόμισμα σημαίνει ότι ποντάρει σε μεγαλύτερη πτώση του πετρελαίου, τονίζει αυτός.

Το Νταβός στέλνει διάφορα μηνύματα στην αγορά

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τόνισε ότι θεωρεί προσωρινή τη σημερινή υποτίμηση του ρουβλίου και πως η ισοτιμία του θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν, όπως συνέβη το Δεκέμβριο του 2014. Το ρούβλι τότε είχε βιώσει τη μεγαλύτερη —από τη χρεοκοπία του 1998 —καθίζηση έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Νέο ιστορικό χαμηλό είχε καταγραφεί στις 16 Δεκεμβρίου, 80 ρούβλια/1 δολάριο και 100 ρούβλια/1 ευρώ. Ύστερα όμως το ρωσικό νόμισμα άρχισε να ανακτά τις θέσεις του. Το δολάριο επί μερικούς μήνες αντιστοιχούσε σε 60-65 ρούβλια, στο τέλος Μαρτίου έφτασε χαμηλότερα, ενώ στις 15 Απριλίου, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014, έπεσε κάτω από τα 50 ρούβλια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της VTB Αντρέι Κόστιν, το 2016 το ρούβλι θα παραμείνει αρκετά αδύναμο και δεν θα πρέπει να αναμένεται αισθητή ισχυροποίηση του ρωσικού νομίσματος. Αν όμως ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου, είναι δυνατή η ανάκαμψή του.

Πηγή: www.ria.ru