ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο μίτος της Αριάδνης: μπορεί η ελληνική υφαντουργία να βοηθήσει τη ρωσική αγορά;
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μίτος της Αριάδνης

Ο διαρκώς αυξανόμενος κατάλογος με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στη Ρωσία, ενδέχεται σύντομα να συμπληρωθεί με υφαντουργικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι παίκτες της ρωσικής αγοράς αρχίζουν να προσανατολίζονται  στην παραγωγή ρωσικών προϊόντων που θα αντικαταστήσουν τα εισαγόμενα, αρκετοί εμπειρογνώμονες τους προτρέπουν να στρέψουν την προσοχή τους στους Έλληνες παραγωγούς.

Στις 26 Ιανουαρίου του 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκεόργκι Καλαμάνοφ συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού, Δημήτριο Βελάνη, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ελαφράς βιομηχανίας.

Ορισμένοι πάντως εμπειρογνώμονες, θεωρούν ότι η ύπαρξη τέτοιων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχαν οι δύο αρμόδιοι, ενδεχομένως να σχετίζεται με τις κυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία σε μια σειρά τουρκικών προϊόντων και ως εκ τούτου και την αναζήτηση νέων προμηθευτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, η οποία επιδείνωσε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, καταργήθηκε το καθεστώς που επέτρεπε σε Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στη Ρωσία χωρίς θεώρηση (βίζα), επιβλήθηκαν απαγορεύσεις στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων, όπως και διάφοροι άλλοι περιορισμοί.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Τα τουρκικά υφαντουργικά είδη, τυπικά δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των εμπορευμάτων, που η εισαγωγή τους απαγορεύθηκε από την 1η Ιανουαρίου του2016. Ωστόσο, στην πράξη είχε απαγορευθεί άτυπα η εισαγωγή τους στη Ρωσία. Πάντως, στο υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιβληθεί στο προσεχές μέλλον και επίσημα, το εμπάργκο.

Το ρωσικό υπουργείο έχει προτείνει να επιβληθούν απαγορεύσεις στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων ελαφράς βιομηχανίας σε ποσοστό 70-80%, υποστηρίζοντας ότι μια παρόμοια απόφαση θα δημιουργήσει ευνοϊκούς όρους για τους εγχώριους παραγωγούς.

Η Τουρκία εξάγει στη Ρωσία υφάσματα και υφαντουργικά είδη, δερμάτινα και γούνινα είδη, ρούχα και υποδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, το 2015 οι εισαγωγές υφαντουργικών ειδών από την Τουρκία ανήλθαν στα 620,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου θεωρεί ότι η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να καλύψει τον όγκο των εισαγωγών αυτών, με εισαγωγές από άλλες χώρες. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μαντούροφ είναι πεπεισμένος ότι η ρωσική ελαφρά βιομηχανία διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό, που θα τής επιτρέψει σταδιακά να αντικαταστήσει τα τουρκικά είδη με δικά της.

«Η ρωσική ελαφρά βιομηχανία διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί σταδιακά. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις ρωσικές επιχειρήσεις υφαντουργίας να απεξαρτηθούν σημαντικά και πρωτίστως από την απαραίτητη πρώτη ύλη, όπως είναι για παράδειγμα τα ποιοτικά υφάσματα. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ria Novosti.

«Για μας πάντως, το κύριο είναι να στηρίξουμε τον δικό μας παραγωγό, χωρίς να βλάψουμε τον εγχώριο καταναλωτή, δηλαδή μπορούμε να επιβάλλουμε περιορισμούς σε συγκεκριμένα τουρκικά προϊόντα, σε συγκεκριμένες πρώτες ύλες, όντες βέβαιοι ότι μπορούμε να τις βρούμε αλλού ή να τις παράγουμε οι ίδιοι», επισήμανε ο υπουργός.

© Sputnik/Varvara Gerte

Συν τοις άλλοις, όπως λένε και οι εμπειρογνώμονες, δεν πρόκειται παρόλα αυτά για αντικατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων, αφού οι Ρώσοι παραγωγοί, που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, δεν διαθέτουν προς το παρόν τέτοιες δυνατότητες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας. Αν μιλήσουμε για τα τουρκικά υφάσματα, μπορούν να αντικατασταθούν με υφάσματα από την Κίνα, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Τα ευρωπαϊκά υφάσματα είναι φυσικά αισθητά πιο ακριβά.

Φαίνεται βέβαια ότι τους εμπόρους λιανικής δεν τους απασχολεί και τόσο το πρόβλημα, ότι δηλαδή επιβλήθηκαν επισήμως απαγορεύσεις στις εισαγωγές τουρκικών υφαντουργικών ειδών. Και παρότι οι ίδιοι αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κύρια παραγωγή της πλειονότητας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, έχει επικεντρωθεί στην Ασία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι για τις εταιρείες αυτές πρόβλημα να αντικαταστήσουν τα τουρκικά υφαντουργικά είδη με άλλα. Τα πράγματα πάντως είναι χειρότερα με τα εξαρτήματα και διάφορα άλλα είδη εξοπλισμού, που είναι απαραίτητα για την ελαφρά βιομηχανία και τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε σύντομο διάστημα.

© Sputnik/Aleksandr Kryazhev

Πάντως οι εκπρόσωποι του υφαντουργικού κλάδου στη Ρωσία είναι αισιόδοξοι και θεωρούν ότι η πολιτική τής αντικατάστασης των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια προϊόντα, θα συμβάλλει στο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

«Το ίδιο το γεγονός του επαναπροσδιορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρουβλίου έναντι του δολαρίου, άρχισε ήδη να λειτουργεί περιοριστικά, δηλαδή το να αγοράζεις κάτι στο εξωτερικό σημαίνει πλέον ντε φάκτο ότι το αγοράζεις τρεις φορές πιο ακριβά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Υφαντουργών της Ρωσίας Σαχμάλ Ιλντάροφ» και τονίζει: «Η Ένωση σήμερα προωθεί ενεργά τα ρωσικά είδη και συνδράμει τις ρωσικές εταιρείες ώστε τα είδη τους να βρίσκονται στα ράφια των πολυκαταστημάτων. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να εξαλείψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις»

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές υφαντουργικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα τους εξ αρχής δεν ήταν τόσο δημοφιλή, και πάντα κατείχαν ένα μικρό μερίδιο στη ρωσική αγορά. «Δεν έχουν ούτε το 3-3,5% της αγοράς, επομένως είναι πρόωρο να ειπωθεί ότι έχουν κάποια επιρροή στη ρωσική αγορά», δηλώνει ο Ιλντάροφ. «Γνωρίζω ότι στην Ελλάδα η αγροτική οικονομία είναι υψηλού επιπέδου, αλλά δεν νομίζω να έχουν δώσει έμφαση στην υφαντουργία. Εάν θέλουν τώρα να επιταχύνουν, θα χαρούμε, βλέποντας να εμφανίζεται ένας νέος παίκτης στη ρωσική αγορά».

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr