ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρίες για την απόκτηση οικιστικών ακινήτων
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρίες για την απόκτηση οικιστικών ακινήτων

Ακόμη και στην τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου μεσαίου κυβισμού μπορεί να πωλείται σήμερα ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Πλέον στην αγορά υπάρχουν μεταχειρισμένα οικιστικά ακίνητα, που διατίθενται μέχρι και προς 300 ευρώ το τετραγωνικό, έναντι 1100-1200 ευρώ/τμ το 2008. Κι αυτό, χωρίς να παρουσιάζουν κάθε μήνα  κόστος συντήρησης αντίστοιχα υψηλό με αυτό ενός αυτοκινήτου, όπως παρατηρεί ο μεσίτης Γιώργος Κούσης, ιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας Oikies Real Estate.

«Η αγορά έχει βρεθεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα» σημειώνει ο κ. Κούσης και προσθέτει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πλέον πιάσει πάτο και το 2016 θα εξελιχθεί ενδεχομένως σε έτος σταθεροποίησης σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, με κάποια περιθώρια περαιτέρω διορθώσεων. Η περίοδος, λέει, προσφέρεται για «ασφαλείς» αγορές από όσους διαθέτουν το κεφάλαιο, δεδομένου ιδίως ότι η απόδοση που είναι δυνατόν να «δώσει» ένα οικιστικό ακίνητο μπορεί να αγγίξει σήμερα το 12%.

Αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει, πάντως, από ξένους και συγκεκριμένα Βαλκάνιους και Ρώσους, με ιδιαίτερη ζήτηση για οικιστικά ακίνητα και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, όπου —σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελο Πασσαλίδη — έχει αρχίσει να εκδηλώνεται συνωστισμός, σε σχέση με τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η αναμενόμενη κάθοδος Ολλανδών τουριστών και συνταξιούχων. Ζήτηση υπάρχει επίσης από ξένους, για αγορά μικρών ξενοδοχείων και boutique hotels στη Θεσσαλονίκη, αλλά η γραφειοκρατία συχνά δεν επιτρέπει στον επενδυτικό αυτό σχεδιασμό να αποκτήσει πραγματική υπόσταση.

Το πιο χρονοβόρο τμήμα της όλης διαδικασίας, είναι κατά τον κ.Πασσαλίδη, αυτό που αφορά υπηρεσίες όπως η πολεοδομία ή η πυροσβεστική, ενώ συχνά υπάρχει άγνοια από πλευράς των υποψήφιων ξένων αγοραστών σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, πολλοί αγνοούν τι είναι τα μικτά μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συχνά σύγχυση ως προς το εμβαδόν ενός ακινήτου. Αυτό απαιτεί, καταλήγει, τη συνεργασία και τη συσπείρωση όλων των επαγγελμάτων που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων: νομικών, μηχανικών, τεχνιτών και φυσικά μεσιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ