ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάζιν: Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση
© Foto/ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MARIUS BECKER
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάζιν: Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο οικονομολόγο Μιχαήλ Χάζιν ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή Sputnik Express ότι η Ε.Ε. θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ορισμένες απ’ αυτές σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές.

Ευρωπαϊκή σημαία
Από το 2000 μέχρι σήμερα ο κόσμος κλονίστηκε από μια σειρά οικονομικών κρίσεων. Ωστόσο, ο Μιχαήλ Χάζιν υπογραμμίζει πως στην ουσία επρόκειτο για μία —παρατεταμένη- κρίση. «Στην πραγματικότητα —είπε- οι κρίσεις του 2000, του 2008, δεν ήταν διαφορετικές, ήταν μία κρίση». Από την κρίση προσπάθησαν να εξέλθουν με τη μαζική εκτύπωση νέου χρήματος, ωστόσο αυτή ήταν αδύνατη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες τη σταμάτησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ν' αρχίσει η οικονομική ύφεση και από το 2008 δεν υπήρξε οικονομική ανάπτυξη ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη, ούτε οπουδήποτε αλλού.

Οι δυο κύριες αιτίες της κρίσης, κατά τη γνώμη του, είναι η επιλογή- το 1944- του αμερικανικού δολαρίου ως αποθεματικό και εμπορικό νόμισμα και οι αντιφάσεις μεταξύ των θεσμών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς, δηλαδή του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το 1994 η αμερικανική οικονομία αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας, ενώ σήμερα λιγότερο από το 20%. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΠΟΕ δημιουργήθηκαν ως διεθνείς οργανισμοί. Ο Χάζιν όμως θυμίζει ότι ο τέταρτος οργανισμός για τη ρύθμιση του μηχανισμού του δολαρίου δεν συστάθηκε, οι λειτουργίες αυτές αφέθηκαν στον εθνικό θεσμό των ΗΠΑ, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve System).

«Σήμερα —αναφέρει- στις συνθήκες της κρίσης το ζήτημα τίθεται ως εξής: Είτε σώζουμε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα σε βάρος της αμερικανικής οικονομίας, είτε σώζουμε την οικονομία των ΗΠΑ σε βάρος του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος».

Μεντβέντεφ : Η Δύση είναι πιο εύκολο να δαιμονοποιεί τη Ρωσία παρά να αποδεχθεί τις ευθύνες της
Παρά το γεγονός ότι το ευρώ είναι το αποθεματικό νόμισμα για πολλές χώρες, το δολάριο εξακολουθεί να ασκεί ισχυρότατη επίδραση στην οικονομία της Ε.Ε. Ο αναλυτής περιέγραψε μια από τις πιθανές μεσοπρόθεσμες προοπτικές της υπόστασης της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Χάζιν, σήμερα πολλοί ειδικοί κλίνουν προς την άποψη ότι το παλιό μοντέλο του Μπρέτον Γουντς, στο πλαίσιο του οποίου υφίσταται η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν λειτουργεί πλέον, επειδή υποστηρίζεται από διαρκή ανακατανομή του νέου εκδιδόμενου χρήματος. Αν η εκτύπωση σταματήσει πραγματικά, τότε θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί η σταθερότητα σε αρκετές χώρες της σημερινής Ε.Ε.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν στη διατήρηση μεν του ευρώ, αλλά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπει ο Χάζιν.

Οι αλλαγές στην Ε.Ε. σε υπερεθνικό επίπεδο, λέει ο Χάζιν, θα επηρεάσουν αρκετές χώρες μέλη της. Για την Ελλάδα θα έρθουν δύσκολοι καιροί, υποστηρίζει ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι ότι, «όλες οι χώρες της Ε.Ε. υποστήριζαν το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού τους μόνο χάρη στις επιδοτήσεις, αλλά πηγή των επιδοτήσεων αυτών ήταν οι εξαγωγές πολύ μεγάλων παγκόσμιων εξαγωγέων, όπως η Γερμανία, και το τύπωμα χρημάτων. Οι εξαγωγές της Γερμανίας θα μειώνονται και αντίστοιχα θα μειώνονται και τα έσοδα, γι' αυτό οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού τους. Τα πάντα ουσιαστικά θα επιστρέψουν στο επίπεδο ζωής των αγροτών της Ελλάδας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας τα χρόνια του 1950-160. Είναι το επίπεδο της φτώχειας».