ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσία και ΟΠΕΚ  “παγώνουν” το επίπεδο παραγωγής  πετρελαίου
© EPA. BARBARA GINDL
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία και ΟΠΕΚ “παγώνουν” το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

Να σταθεροποιήσουν την παραγωγή του πετρελαίου στα επίπεδα της 11ης Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ, στη Ντόχα του Κατάρ, όπως δήλωσε μετά στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί-αλ Ναϊμι.

Η μέση ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ, τον Ιανουάριο ανήλθε σε 32,3 εκατομμύρια βαρέλια (αύξηση κατά 131.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο), σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού. Παράλληλα, η μέση ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, τον Ιανουάριο ανήλθε σε 10.091.000 βαρέλια, του Κατάρ — 655.000 βαρέλια, της Νιγηρίας — 1.869.000 βαρέλια και της Βενεζουέλας — 2.324 εκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία τον Ιανουάριο, ανήλθε σε 10,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο γραμματέας του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει ακόμα πληροφορίες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε, επίσης, ότι, είναι πρόωρο να μιλάμε για μακροπρόθεσμες συνέπειες στο ρούβλι και στις τιμές του πετρελαίου, από την έκβαση των συνομιλιών στο Κατάρ.

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τρίτη επιβράδυναν την ανάπτυξη από 6% σε λιγότερο από 2%, μετά την ανακοίνωση ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, και μια σειρά από χώρες του ΟΠΕΚ, συμφώνησαν να παγώσουν το επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου.

Στις 12.13 ώρα Μόσχας η τιμή των futures Απριλίου (συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης) του Brent, αυξήθηκε κατά 1,36%, φθάνοντας τα 33,84 το βαρέλι.
Η τιμή των futures Μαρτίου για το πετρέλαιο WTI, αυξήθηκε κατά 1,46% φθάνοντας τα 29,87 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα κατά την διάρκεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών το Brent και το WTI είχαν φθάσει τα 35,54 και 31,45 δολάρια αντίστοιχα.

Πηγή: www.ria.ru