ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία κατέθεσε αγωγή εναντίον της Ουκρανίας για το χρέος των 3 δισ. δολαρίων
© Sputnik/Maxim Bogodvid
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία κατέθεσε αγωγή εναντίον της Ουκρανίας για το χρέος των 3 δισ. δολαρίων

H Ρωσία κατέθεσε, την Τετάρτη, μηνυτήρια αγωγή κατά της Ουκρανίας απαιτώντας την καταβολή του χρέους των 3 δισ. δολαρίων, που συνιστά δημόσιο χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας κατέθεσε αγωγή εναντίον της Ουκρανίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, απαιτώντας από την Ουκρανία να καταβάλει το χρέος σε κρατικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 3 δισ. δολαρίων, όπως και τις δικαστικές δαπάνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η αγωγή κατατέθηκε μετά τις επανειλημμένες, άκαρπες, προσπάθειες, που έγιναν ώστε να συμμετάσχει η Ουκρανία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την αναδιάρθρωση του χρέους και να αναγνωρίσει το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα που κατέχει η Ρωσία, συνιστούν επίσημη πίστωση, και οι απαιτήσεις ως προς αυτά, πρέπει να διευθετηθούν με όρους καλύτερους από εκείνους που είχε προτείνει η Ουκρανία στους ιδιώτες πιστωτές της.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το ενδεχόμενο μιας διμερούς εξωδικαστικής διευθέτησης του ζητήματος, που αφορά στην εξόφληση των υποχρεώσεων της Ουκρανίας προς τη Ρωσία. Αλλά δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί με πνεύμα "καλής θέλησης", παρότι την καλούσαμε να το πράξει όχι μόνο εμείς, αλλά και το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος επίλυσης του ζητήματος ήταν η προσφυγή στο δικαστήριο, η οποία και έγινε», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Σιλουάνοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος από το δικαστήριο θα είναι ειλικρινής και αμερόληπτη.

Εκ των πραγμάτων, η παραπομπή μιας παρόμοιας διένεξης στη δικαιοσύνη συνιστά ιστορικό προηγούμενο, που δημιουργήθηκε λόγω της συμπεριφοράς του οφειλέτη και για το οποίο το μόνο που απομένει είναι να λυπάται κανείς, κατέληξε ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: www.ria.ru