ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Gazprom η Edison και η ΔΕΠΑ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την προμήθεια φυσικού αερίου  από την Ρωσία
© Sputnik/Sputnik/Mikhail Fomichev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Gazprom η Edison και η ΔΕΠΑ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία

Το «Μνημόνιο Συναντίληψης με αντικείμενο την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία», υπέγραψαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Edison SpA  Marc Benayoun και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ  Θεόδωρος Κιτσάκος.

Για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να αξιοποιήσουν το έργο ITGI Poseidon, που υποστηρίζεται από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Edison.

«Η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου εντός  της Ευρώπης, συνιστά σημαντική παράμετρο για την πιο ασφαλή τροφοδοσία  των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη και με ρωσικό φυσικό αέριο», — δήλωσε ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ.  

Συμφωνία ΔΕΠΑ-EDISON-GAZPROM για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριο από Ρωσία σε Ιταλία μέσω Ελλάδας

Ο αγωγός ITGI (Interconnector Turkey — Greece — Italy) είχε προγραμματισθεί στο πλαίσιο του αγωγού  Turkish Stream, που θα έφθανε στην Τουρκία και μέσω Ελλάδας θα κατέληγε στην Ιταλία. Το Poseidon, είναι το σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού που θα διασχίζει το Ιόνιο και θα συνενώσει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας και Ιταλίας. Στην εταιρεία ITGI Poseidon, που έχει αναλάβει το έργο,  συμμετέχουν σε ισότιμη βάση(50%-50%) η ΔΕΠΑ και η Edison. Η ιταλική Edison SpA, είναι μέλος της  EDF. Βασικοί τομείς δραστηριοτήτων της Edison, είναι η αγορά, ανίχνευση και εξόρυξη υδρογονανθράκων καθώς και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελληνική ΔΕΠΑ ασχολείται με την αγορά, την εμπορία του και την παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, δήλωσε χθες αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη, ότι «η αναβίωση του έργου ITGI Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια  της Ευρώπης, χάρη στην εμφάνιση ενός πρόσθετου καναλιού παροχής φυσικού αερίου και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικού διαδρόμου για την προμήθεια  φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές και αγωγούς».

Πηγή: www.ria.ru