ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ουλιουκάγιεφ: η ρωσική οικονομία προσαρμόσθηκε στις πετρελαϊκές κρίσεις
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουλιουκάγιεφ: η ρωσική οικονομία προσαρμόσθηκε στις πετρελαϊκές κρίσεις

Η ρωσική οικονομία παρουσιάζει μια υψηλού βαθμού προσαρμοστικότητα στις πετρελαϊκές κρίσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιούκαγιεφ, μιλώντας στην ολομέλεια της Ρωσικής Δούμας.

Ναμπιούλινα: Μειώνεται η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας και του ρουβλίου από το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία βιώνει —στην παρούσα φάση — τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση που σχετίζεται με την απότομη μείωση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως. «Ωστόσο, οι συνέπειες για την οικονομία, για τον κοινωνικό τομέα, για τον προϋπολογισμό, που προκάλεσαν οι δύο αυτές πετρελαϊκές κρίσεις είναι εντελώς διαφορετικές» επισήμανε ο Ουλιουκάγιεφ.

«Εάν ζήσαμε την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, σε συνθήκες βαθύτατης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος — έγινε πάνω από δύο φορές, με υπερδιπλάσια αύξηση του πληθωρισμού, και αύξηση των επιτοκίων έως 17% στην οποία προέβη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας με μείωση του όγκου παραγωγής, που έφθασε το μείον 4% του ΑΕΠ- τότε, μπορούμε να πούμε ότι την δεύτερη πετρελαϊκή κρίση την βιώνουμε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Και, η υποτίμηση είναι εντελώς ασήμαντη και ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν αυξήθηκε,αλλά μειώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ουλιουκάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία, έπεσε σε επίπεδα κάτω του 8%, το βασικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας επίσης μειώνεται, η δυναμική του ΑΕΠ κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες από το 0,1% έως το —0,1%. Ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για την πραγματική οικονομία, οι συνέπειες (σ.σ. της πετρελαϊκής κρίσης) αποδείχθηκε γενικά ότι ήταν ασήμαντες».

«Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική οικονομία στις παρούσες συνθήκες επέδειξε έναν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας. Μπορέσαμε να μειώσουμε τις δαπάνες, μπορέσαμε να στραφούμε σε σημαντικές προτεραιότητες, να αξιοποιήσουμε εκείνους τους παράγοντες που δεν είχαμε αξιοποιήσει νωρίτερα», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή: www.ria.ru