ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ:Άδικο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
© Sputnik/Natalia Seliverstova
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ:Άδικο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι διατεθειμένη να συζητήσει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σ' αυτό, και μάλιστα τις μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών. Στην ουσία, επιβάλλεται το ΔΝΤ να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρθρο της Τατιάνα Γκαλαβάνοβα

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν προστατεύει επαρκώς τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και απαιτεί μεταρρυθμίσεις. Τη δήλωσε αυτή έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Πεκίνο, η διευθύντρια Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ είπε τα εξής: αν μιλάμε για διαθεσιμότητα της ρευστότητας, τότε, στο ένα άκρο του φάσματος βρίσκονται οι χώρες εκείνες, οι οποίες είναι με τον καλύτερο τρόπο προστατευμένες, καθώς έχουν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία του υφιστάμενου συστήματος. Αυτές είναι ως επί το πλείστον οι αναπτυγμένες χώρες. Αλλά, στο άλλο άκρο του φάσματος, βρίσκονται οι εξωσυστημικές αναπτυσσόμενες χώρες και κράτη με αναδυόμενες οικονομίες. Και, οι χώρες αυτές είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Για την ακρίβεια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ των αλλαγών και δείχνει γενικά διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα σοβαρά. Βέβαια, το ζήτημα δεν έγκειται τόσο στις προθέσεις της, όσο στο ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες. Αλλά πριν αρχίσει κανείς να αλλάζει τον κόσμο, πρέπει να αλλάξει ο ίδιος. Θα έλεγε κανείς ότι έγινε θαύμα, όταν το ΔΝΤ παρόλα αυτά προέβη στην αναθεώρηση των ποσοστώσεων, την οποία επί χρόνια επιδίωκαν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, την αναθεώρηση των ποσοστώσεων δεν είχαν επικυρώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά σε σημαντικές αποφάσεις του Ταμείου, που εγκρίνονται με την πλειοψηφία του 85% των ψήφων. Εν τούτοις, στα τέλη του προηγούμενους έτους, οι ΗΠΑ είχαν επικυρώσει τις τροπολογίες που έγιναν στο καταστατικό του ΔΝΤ.

Αυτό δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει μια συζήτηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του Ταμείου, αλλά και μια συζήτηση για τον νέο τύπο ποσόστωσης. Ωστόσο, οι χώρες της G20- τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους- δεν δείχνουν πρόθυμες στο να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Ταμείου. Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πάνω από το 57% των ψήφων, οι αναπτυσσόμενες χώρες και χώρες με οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο το 42%, από τις οποίες οι χώρες της BRICS έχουν το 14,7%. Δηλαδή, και μετά την αναθεώρηση των ποσοστώσεων, τα πράγματα πήραν τέτοια τροπή, ώστε οι χώρες της BRICS να μην μπορούν να συγκεντρώσουν το 15%, που απαιτείται για να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ.
Αν ο κόσμος δεν εμπιστεύεται κάποιο οποιοδήποτε σύστημα, και το σύστημα αυτό δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, τότε ο κόσμος αναζητεί νέους δρόμους. Έτσι, το ΔΝΤ απόκτησε νέους ανταγωνιστές, την Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων. Οι τράπεζες αυτές έχουν πιο σαφείς κανόνες και πιο απλές προϋποθέσεις ένταξης, που αφορούν συγκεκριμένα τις αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων τα συμφέροντα βλάπτονται από το ΔΝΤ. Αν το Ταμείο συνεχίσει να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις, ο ρόλος του στο παγκόσμιο νομισματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μειωθεί αισθητά. Ως εκ τούτου, η δήλωση της κ.Λαγκάρντ στο Πεκίνο, δεν ήταν τυχαία και θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί ως ένα νεύμα φιλοφρόνησης προς την Κίνα. Το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε για την ανάγκη να προστατευθούν τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να λαμβάνει διαρκώς υπόψη του τις χώρες αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΔΝΤ ως ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα αρχίσει να χάνει μαζικά τους «πελάτες» του.

Πηγή: www.ria.ru