ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης κοντά στο Πάσχα
© Sputnik/ Irina Kalashnikova
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης κοντά στο Πάσχα

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Αναπόφευκτη η σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση μας για το χρέος» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Αλλά το να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα, θα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος για να συμπληρώσει ότι στόχος είναι η συμφωνία, να επιτευχθεί πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή ως το τέλος της εβδομάδας. «Η ολοκλήρωση να γίνει γύρω από το Πάσχα» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Εν τω μεταξύ, από τη  Δευτέρα 18 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Καθώς, όπως είπε, παρότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος (σ.σ. έως την αναχώρηση σήμερα από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων) για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πώ».

Σημειώνεται ότι, τα θέματα που απασχόλησαν χθες τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ