ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση της Ντόχα: Πολύ “θερμή” για να...παγώσει η παραγωγή πετρελαίου
© Sputnik/Maksim Bogodvid
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση της Ντόχα: Πολύ “θερμή” για να...παγώσει η παραγωγή πετρελαίου

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που έγιναν την (περασμένη) Κυριακή στη Ντόχα για το ''πάγωμα'' της παραγωγής πετρελαίου, θέμα το οποίο ξεκίνησε να συζητείται τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, διότι, ορισμένες αραβικές χώρες —με την Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί- εντελώς απρόσμενα πριν αρχίσει η συνάντηση, άλλαξαν στάση, ζητώντας να συμμετάσχουν σ' αυτήν οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Εμπόδιο στην πραγματοποίηση της συνάντησης θεωρήθηκε το Ιράν, το οποίο δεν έστειλε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, καθώς θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ''πάγωμα'' της παραγωγής πετρελαίου, αν δεν έφθανε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 4 εκατομμύρια βαρέλια, επίπεδο που είχε "αγγίξει" πριν την επιβολή των κυρώσεων.

Καθ όλη την διάρκεια της ημέρας όσοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στη συνάντηση προσπαθούσαν να καταλήξουν σ έναν συμβιβασμό λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των χωρών που δεν συμμετείχαν σ αυτήν, κάνοντας διορθώσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας που αφορούσε το ''πάγωμα'' της παραγωγής. Ωστόσο, μετά από 13 ώρες συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της επίσημης συνάντησης των υπουργών που διήρκεσε περίπου 5,5 ώρες, τα μέρη παραδέχθηκαν ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Κατανομή των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών στην παγκόσμια αγορά

«Για μας ήταν απρόσμενο, να τεθούν από σήμερα το πρωί τέτοιου είδους νέοι όροι. Παρόλα αυτά ξεκινάμε από το ότι, εάν νωρίτερα επί αρκετούς μήνες συζητούσαμε πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις, πολύ περισσότερο που παραμονές της συνάντησης είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους οι εμπειρογνώμονες… Νομίζω ότι η αλλαγή στάσης μέσα σε τέτοια χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της συνάντησης, είναι μια εξαιρετικά σπάνια πρακτική για τις διεθνείς συναντήσεις», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ στου δημοσιογράφους μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Πως άρχισαν όλα

Το Σάββατο, παραμονή της συνάντησης, οι εμπειρογνώμονες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, κατέληξαν σε συμφωνία ως προς κείμενο της συμφωνίας, η οποία προέβλεπε, η παραγωγή πετρελαίου που υπήρχε στα επίπεδα του Ιανουαρίου να διατηρηθεί έως τον Οκτώβριο του 2016. Χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν. Επιπλέον, είχε προταθεί να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αναλάμβανε τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφωνιών.

Το πρωί της Κυριακής πολλοί από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες της Ντόχα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι και διαβεβαίωναν τους δημοσιογράφους, ότι θα υπάρξει απόφαση για το ''πάγωμα'' της παραγωγής.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Μποντζαμ Ναμπτάρ Ζανγκανί, με ανακοίνωση του δήλωνε ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ντόχα «από έδω» (από τη Τεχεράνη). «Σύντομα θα τους συγχαρούμε (τους συμμετέχοντες στην συνάντηση) και θα τους ευχηθούμε επιτυχίες. Ο θεός μαζί τους», δήλωσε ο ιρανός υπουργός.

Όμως, η Σαουδική Αραβία αιφνιδίως ζήτησε να συμμετάσχουν στην συμφωνία για το ''πάγωμα'' της παραγωγής πετρελαίου όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν. Αργότερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε, ότι παρόμοια στάση τήρησαν τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, δηλαδή οι χώρες του Περσικού. «Είναι φυσικό, οι χώρες του ΟΠΕΚ να εμφανίζονται συνήθως συσπειρωμένες, παρά το ότι η στάση που είχαν νωρίτερα είχε συμφωνηθεί», παρατήρησε ο Νόβακ. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος, κατά την διάρκεια της συνάντησης, δεν ανέφεραν, ποιές συγκεκριμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συμμετάσχουν στην συνάντηση. Ο ρώσος υπουργός υπέθεσε ότι οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να είναι η Νορβηγία και η Κολομβία.

Αυτού του είδους οι διορθώσεις ήταν απρόσμενες για την Ρωσία. «Γενικά, αναμέναμε, ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Εκείνες οι χώρες που ήρθαν εδώ, ήρθαν για να καταλήξουν σε συμφωνία και όχι για να συζητήσουν ποιες ακόμη χώρες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή» δήλωσε ο Νόβακ. Παράλληλα ο ρώσος υπουργός υπογράμμισε, ότι το να απαιτείται η συμμετοχή στο πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου χωρών που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση δεν είναι καθόλου σωστό και δεν στερείται σκοπιμότητας».

Οι συνέπειες για την αγορά

Μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες που είχαν οι πιο σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες στη Ντόχα, οι τιμή του μαύρου χρυσού άρχισε να πέφτει αισθητά.

Τα συμβόλαια Ιουνίου του Brent ωθήθηκαν σε πτώση —3,90 (με την τιμή του πετρελαίου να φθάνει τα 41,42 δολάρια το βαρέλι) ενώ τα συμβόλαια Μαΐου του WTI σε πτώση — 4,29 (φθάνοντας τα 39,92 δολάρια το βαρέλι).

Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού που είχε σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα, θα εξισωθεί, και η τιμή μπορεί να πέσει έως τα 30 δολάρια το βαρέλι για μερικές μέρες. Ακολουθώντας τις απώλειες στην τιμή του πετρελαίου, το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με πτωτικές τάσεις. Ο δείκτης MICEX υποχώρησε κατά 0,8% στις 1892 μονάδες, ενώ ο RTSI κατά 3,8% στις 871 μονάδες. Το ρούβλι υποχώρησε έναντι των δύο παγκόσμιων νομισμάτωνα, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/ρουβλίου να διαμορφώνεται στα 77,62 ρούβλια και η ισοτιμία δολαρίου/ρουβλίου στα 68,69 ρούβλια.

Οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν εκ νέου τον Ιούνιο στη Βιέννη. Εάν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε στις συνομιλίες θα μπορούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ είναι διεθνής οργανισμός, που ιδρύθηκε με σκοπό να ελέγχονται οι ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου. Μέλη του οργανισμού είναι 13 χώρες Τα μέλη του ΟΠΕΚ ελέγχουν περίπου τα 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Πηγή: www.ria.ru