ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική φάση για τη συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων
© ΑΠΕ–ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική φάση για τη συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων

Αλ. Τσίπρας: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του eurogroup. Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε στο σημείο αυτό ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο αυτόν τον γνώμονα πορεύεται. 

Στο ερώτημα αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πως αν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Αλλά να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος

«Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στην τελική φάση για τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Επιδίωξη μας είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει βγει στη δημοσιότητα ένα σενάριο που αφορά την πιθανότητα να συμφωνηθεί από τώρα η υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018. Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει τη θέση της αποκλειστικά με βάση τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι προφανές ότι εκ προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, μέτρων που δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, μέτρων που το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και που με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, τότε μια τέτοια προοπτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διότι τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ