ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της αποταμίευσης και της εξοικονόμησης πόρων
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της αποταμίευσης και της εξοικονόμησης πόρων

Υποστηρικτές της εξοικονόμηση χρημάτων παραμένουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTSIOM). Το μεγαλύτερο ποσοστό τους, τάσσεται υπέρ της αποταμίευσης και θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν προσφέρεται για την πραγματοποίηση μεγάλων αγορών ούτε για τη δημιουργία οφειλών. Το Μάρτιο, οι ερωτηθέντες παρουσιάστηκαν λίγο πιο αισιόδοξοι όσον αφορά το ερώτημα των προϋποθέσεων για τη διενέργεια αγορών. Ωστόσο, η άποψή τους ως προς το δανεισμό χρημάτων δεν έχει μεταβληθεί από την αρχή του χρόνου, γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών εκτιμήσεων συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 26 ως τις 27 Μαρτίου σε 130 πληθυσμιακά σημεία 46 περιοχών της Ρωσίας, σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος δεν υπερβαίνει το 3,5%. Το ερευνητικό υλικό βρίσκεται στη διάθεση του πρακτορείου RIA Novosti.

Το Μάρτιο, οι κοινωνιολόγοι μέτρησαν τους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την οικονομία. Ο πρώτος αντικατοπτρίζει τις σημερινές εκτιμήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά την πραγματοποίηση μεγάλων αγορών, ενώ ο δεύτερος όσον αφορά το δανεισμό. Και οι δύο δείκτες υπολογίζονται σε μονάδες και κυμαίνονται εντός των ορίων από 10 έως 90, δηλαδή όσο υψηλότερη εμφανίζεται η σημασία τόσο καταλληλότερη θεωρούν οι Ρώσοι την υφιστάμενη συγκυρία για την προμήθεια αγαθών ή για το δανεισμό.

Δεν είναι καιρός για αγορές και δάνεια

Το Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 31 μονάδες, έναντι 29 το Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε ανέβει στις 33 μονάδες. Το 67% των Ρώσων έκρινε την τρέχουσα συγκυρία ακατάλληλη για την πραγματοποίηση μεγάλων αγορών, ενώ περίπου το 1/5 του πληθυσμού (19%) θεώρησε την περίοδο αυτή ευνοϊκή για την απόκτηση υλικών αγαθών.

«Ένα χρόνο πριν, η σημασία του δείκτη βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο (28), όταν τα προηγούμενα έτη οι εκτιμήσεις για την κατάσταση ήταν πολύ πιο αισιόδοξες (από 40 ως 52)», όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Παράλληλα, από την ίδια έρευνα προκύπτει και το ύψος του δείκτη αισιοδοξίας για την οικονομία, ο οποίος τον Ιανουάριο έπεσε στο ετήσιο ελάχιστο των 18 μονάδων, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο και το Μάρτιο. Η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων (86%) θεωρεί τη λήψη δανείου σήμερα άσκοπη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις το 5% των ερωτηθέντων θεωρεί την περίοδο κατάλληλη για μια τέτοια απόφαση.

«Συγκριτικά, το Μάρτιο του 2015 αυτός (σ.σ. ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία) ισούτο με 20 μονάδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ανάλογες περιόδους των προηγούμενων ετών, οι Ρώσοι εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι στα ερωτήματα που αφορούσαν το δανεισμό», επισημαίνουν οι κοινωνιολόγοι.

Απαραίτητη η προσοχή, αλλά χρειάζονται πράγματι οι τραπεζικές αποταμιεύσεις;

Το επίπεδο της εμπιστοσύνης των Ρώσων στο τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά σε γενικές γραμμές κινήθηκε στο επίπεδο των τελευταίων μηνών και το Μάρτιο ανήλθε στο 35%-τόσοι ακριβώς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το ελεύθερο χρήμα είναι πλέον καλύτερο να φυλάσσεται στην τράπεζα. Το Φεβρουάριο, το μερίδιο των υποστηρικτών της τραπεζικής αποταμίευσης κυμαινόταν στο 34% και τον Ιανουάριο στο 33%. Από την άλλη, το 40% των ερωτηθέντων το Μάρτιο σύστηνε την εκταμίευση των καταθέσεων από τις τράπεζες (το Φεβρουάριο αυτήν την άποψη υποστήριζε το 43% των ερωτηθέντων, τον Ιανουάριο το 41%).

Βάσει των στοιχείων της έρευνας του Μαρτίου, το 63% των Ρώσων παραμένει — προς το παρόν — υποστηρικτής της περικοπής των εξόδων και θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η αποταμίευση πόρων για το μέλλον. Το Φεβρουάριο, υπέρ της ανάλογης άποψης τασσόταν το 65% των ερωτηθέντων και τον Ιανουάριο το 61%. Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (26%) προτείνει τώρα την άμεση επένδυση του μισθού ή της σύνταξη στα απολύτως απαραίτητα και την αξιοποίηση των αποταμιεύσεων για την περιστασιακή αγορά ακριβότερων προϊόντων (το Φεβρουάριο την ανάλογη τάση υποστήριζε το 25% των ερωτηθέντων και τον Ιανουάριο το 28%).

«Τα τελευταίο στοιχεία δείχνουν ότι οι διαθέσεις των ρωσικών νοικοκυριών αναφορικά με τον πληθωρισμό έχουν μερικώς εξασθενίσει, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κυρίαρχες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε ένα από τα δύο ρούβλια των εξόδων της χώρας μας ξοδεύεται από τα νοικοκυριά, παρόμοιες διαθέσεις είναι αδύνατον να αφήσουν ανεπηρέαστη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Για την ώρα, αυτή η επιρροή είναι θετική. Η συντηρητική διάθεση της κοινής συνείδησης προωθεί τη συγκράτηση του πληθωρισμού και σταθεροποιεί τις ισοτιμίες του ρουβλίου», θεωρεί ο κορυφαίος ειδικός-σύμβουλος διεύθυνσης ηλεκτρονικών ερευνών και ερευνών παρακολούθησης (monitoring) του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης, Ολέγκ Τσερνοζούπ.

Πηγή: www.ria.ru