ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιορισμούς στις εισαγωγές μελιτζάνας από την Τουρκία, επέβαλε η Ρωσία
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμούς στις εισαγωγές μελιτζάνας από την Τουρκία, επέβαλε η Ρωσία

Η Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ανακοίνωσε ότι επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικής μελιτζάνας.  

«Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη άφιξη φορτίων  από την Τουρκία με τουρκικές μελιτζάνες, που έχουν προσβληθεί από επιβλαβείς οργανισμούς — οι οποίοι είναι για τη Ρωσία είναι επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας-,…η Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά περιορισμούς στις εισαγωγές τους που θα ισχύσουν από τις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας. 

Νωρίτερα η εν λόγω υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι από τις αρχές του έτους έχουν εντοπισθεί τέσσερις περιπτώσεις μόλυνσης τουρκικών μελιτζανών από τον Θρίπα της Καλιφόρνιας, που είναι ένας από τους πλέον επιβλαβείς οργανισμούς που προσβάλλουν τα ανθοφόρα φυτά και μεταφέρουν φυτικούς ιούς. 

Στα τέλη Μαρτίου ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Ροσσελχοζναντζόρ) Σεργκέι Ντάνκβερτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να απαγορεύσει εξ ολοκλήρου τις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την Τουρκία. Η υπηρεσία διευκρίνισε τότε ότι η στάση της αυτή οφείλεται στη «μη εποικοδομητική στάση των Τούρκων επιχειρηματιών».  Λόγω μάλιστα της μη τήρησης των κανόνων υγειονομικής προστασίας, είχαν επιβληθεί προσωρινοί περιορισμοί και στις εισαγωγές πιπεριάς και ροδιών από την Τουρκία    

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 η Ρωσία επέβαλε απαγορεύσεις στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από την Τουρκία. Εκτός των άλλων απαγορεύθηκαν οι εισαγωγές πουλερικών,  προϊόντων από κοτόπουλα και γαλοπούλες, άλατος και γαρύφαλλων.     

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά το συμβάν με την κατάρριψη, από τουρκικά μαχητικά, του ρωσικού μαχητικού βομβαρδιστικού στον εναέριο χώρο της Συρίας. Η Μόσχα χαρακτήρισε τότε τις ενέργειες της Άγκυρας «πισώπλατο» χτύπημα, ενώ στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε οικονομικές κυρώσεις  στην Τουρκία.

Πηγή: www.ria.ru