ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα κατά τη συζήτηση στην ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κατά τη συζήτηση στην ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ελλάδα κατά τη συζήτηση στην ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε στο  Ria Novosti ο Έλληνας  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Τον Ιούνιο στην Ε.Ε θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι  είχε δηλώσει, ότι  δεν θα υπάρξει αυτομάτως παράταση των κυρώσεων, αλλά το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση στην συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. 

«Η θέση της Ελλάδας είναι, ότι οι αμοιβαίες κυρώσεις βλάπτουν τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας και αυτό δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν, απλά διαιρείται η  ατμόσφαιρα έντασης. Η άποψή μας είναι, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν. Αυτή είναι παλιά μας θέση», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Αθήνα συζητά με τους εταίρους της την άρση των κυρώσεων.

«Συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις χώρες, ότι θέλουμε να κινηθούμε προς  άρση των κυρώσεων. Η θέση μας είναι, ότι αυτές δεν ωφελούν ούτε την Ευρώπη, ούτε τις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε  την ευρωπαϊκή οικονομία, ούτε τη Ρωσία, ούτε τις  εμπορικές  συναλλαγές, ούτε  τα ταξίδια των πολιτών μεταξύ των χωρών. Βλάπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας και δημιουργείται ένταση στις σχέσεις των χωρών».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και φαίνεται πως  αλλάζουν στάση και άλλες χώρες.  «Ήμασταν από τους πρώτους που ταχθήκαμε κατά των κυρώσεων και είπαμε, ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να λήξει. Και φαίνεται, ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται  ένα κλίμα, που ''λέει'' ότι έφτασε η ώρα αυτό (το ζήτημα) να τελειώσει».

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα σκοπεύει να θέσει βέτο στην περίπτωση, που η  Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να παρατείνει τις κυρώσεις, ο κ. Ξυδάκης, απάντησε ως εξής: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τέτοιες ενέργειες, επειδή, όπως βλέπετε, και από τις δηλώσεις των Ιταλών, και άλλων χωρών, ωριμάζει η κατάσταση, κατά την οποία δεν θα χρειασθεί το δικαίωμα του βέτο. Θα υπάρξουν πιέσεις από πολλές χώρες, των οποίων τα οικονομικά συμφέροντα επλήγησαν και που επιθυμούν  να έχουν πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου,  ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών που υποστηρίζουν την επέκταση των κυρώσεων, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε, ότι «η ατμόσφαιρα αλλάζει» και ότι «Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία λένε τα ίδιο και άλλα λέει μόνο η Εσθονία». Θεωρεί μάλιστα πιθανή την άρση των κυρώσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ναι αυτό βλέπω ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο».

Πηγή: www.ria.ru