ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/LAURENT DUBRULE
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

«Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορούν να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις». «Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018». Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση». «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ