ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρουσίαση γαλλικών τυριών που παρασκευάσθηκαν στη Ρωσία
© Sputnik/Nikolay Hiznyak
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσίαση γαλλικών τυριών που παρασκευάσθηκαν στη Ρωσία

Παρουσίαση γαλλικών τυριών που παρασκευάσθηκαν στη Ρωσία,  σύμφωνα με παραδοσιακές γαλλικές συνταγές, διοργανώθηκε στην κατοικία του Ρώσου πρεσβευτή στη Γαλλία, Αλεξάντρ Ορλόφ.

«Είμαι τυχερός που τα δοκίμασα πρώτος και μπορώ να πω ότι η ποιότητα των τυριών είναι απλά υπέροχη», δήλωσε ο κ. Ορλόφ.

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στη συνάντηση που είχε, στη Μόσχα, ο (Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν με εκπροσώπους των επιχειρηματικών κύκλων της Γαλλίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνάντηση αυτή, εξήρε το επίπεδο των γαλλικών επενδύσεων στην οικονομία της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι στην παραγωγή τυριών έχουν επενδυθεί μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Η συνάντηση μας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας, για την οποία μίλησε ο πρόεδρός μας» δήλωσε ο κ. Ορλόφ.

Απευθυνόμενος στους γάλλους τυροκόμους, ο κ. Ορλόφ δήλωσε ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για  ανταγωνισμό, επειδή οι ποσότητες που παράγονται στη Ρωσία είναι  εξαιρετικά μικρές. «Αντίθετα, αυτό είναι προς όφελος σας, επειδή προσφέρει τη δυνατότητα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, να γνωρίσει τις γεύσεις των γαλλικών τυριών, και έτσι ο κόσμος θα αρχίσει να τα αναζητά παντού»,  υπογράμμισε ο Ορλόφ.

Τα προϊόντα τους  παρουσίασαν  στην πρεσβεία τυροκόμοι από το χωριό  Μάσλοβκα της περιοχής Λίπετσκ. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Βλαντίμιρ Μπόρεφ, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, ήταν αυτές που τον παρακίνησαν να αρχίσει να παράγει γαλλικά τυριά στη Ρωσία.

«Μας βοήθησε το ζεύγος  Νικόλ και Ζίλ ντε Βούζ, αγρότες και οι δύο, απόγονοι τυροκόμων, οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή ασχολούνται με την παραγωγή τυριού, κυρίως στην Κορσική. Μας εκπαίδευσαν, μοιραστήκαμε όλα τα είδη τεχνογνωσίας, μας έδωσαν τις γνώσεις τους.  Τα τυριά μας παρασκευάσθηκαν  αυστηρά με γνώμονα την γαλλική τεχνογνωσία, αλλά με ρωσικό γάλα και από Ρώσους τυροκόμους», είπε ο Ορλόφ.

Ο επιχειρηματίας Βλαντίμιρ Μπόρεφ ανακοίνωσε ότι πρόσφατα  είχε γίνει παρουσίαση των τυριών από το χωριό Μασλόβκα  στην Πρεσβεία της Γαλλίας στη Ρωσία. Μετά την δοκιμή των τυριών, οι ρώσοι τυροκόμοι πήραν μια παραγγελία να στείλουν  το δικό τους τυρί για την δεξίωση επ' ευκαιρία της Ημέρας της Βαστίλης, ενώ ο γάλλος πρέσβης Ζαν Μορίς Ριπέρ, εξήρε την άριστη ποιότητα των τυριών της περιοχής αυτής, με την αυθεντική γαλλική γεύση.

Οι πωλήσεις αρκετών προϊόντων στη Ρωσία, και ιδιαίτερα τυροκομικών, περιορίσθηκαν  το 2014, εξαιτίας του εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα δυτικά προϊόντα, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία. Το εμπάργκο στα τρόφιμα θα ισχύσει έως τις 5  Αυγούστου 2016 αλλά ενδέχεται να παραταθεί.

Πηγή: www.ria.ru