ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώσεις του Αλ. Νόβακ για συζητήσεις Ρωσίας – Ελλάδας σε ενεργειακά θέματα
© Sputnik/Ekaterina Chesnokova
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις του Αλ. Νόβακ για συζητήσεις Ρωσίας – Ελλάδας σε ενεργειακά θέματα

Η Ρωσία συζητά με την Ελλάδα το ενδεχόμενο της μεταβίβασης,σε μικτή επιχείρηση με την συμμετοχή της Gazprom, Λιγνιτικού πεδίου (λιγνιτωρυχείου), που θα έχει τον χαρακτήρα της αποζημίωσης για τις απώλειες που προκλήθηκαν κατά την κατασκευή των υποδομών του αγωγού φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Το θέμα συζητείται στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας. Εμείς προτείναμε, επειδή οι ζημιές που είχε η Gazprom την δεκαετία του 1990, εξαιτίας του ότι οι έλληνες εταίροι μας δεν είχαν ετοιμάσει δημιουργήσει έγκαιρα τις υποδομές του αγωγού φυσικού αερίου, να αναλάβουμε την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, ώστε να αντισταθμιστούν οι ζημιές», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα πάντα με όσα τονίζονται στο ίδιο τηλεγράφημα.

«Μετέπειτα η κατασκευή των σταθμών αυτών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ακυρώθηκε και αυτή τη στιγμή αναζητείται με άλλους τρόπους η εκδοχή εκείνη που θα μας αποζημιώσει. Τώρα εξετάζουμε την εκδοχή της μεταβίβασης του Λιγνιτικού πεδίου που βρίσκεται στην (περιοχή) Βεύη στην εταιρεία Prometheas gaz που είναι μικτή επιχείρηση της Gazprom και στους έλληνες εταίρους» συμπλήρωσε ο ρώσος υπουργός.

Ο. κ Νόβακ διευκρίνισε, ότι το Λιγνιτικό πεδίο, θα γίνει προσοδοφόρο καθώς ο λινγίτης αξιοποιείται από την τοπική μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Πηγή: www.ria.ru