ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Γαλλική Γερουσία υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
© Sputnik/Irina Kalashnikova
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γαλλική Γερουσία υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Γαλλική Γερουσία (Άνω Βουλή) ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα με το οποίο ζητά να χαλαρώσει το καθεστώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.   

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 302 ψήφους  υπέρ και 16 κατά και έχει  γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Οι συντάκτες του καλούν την γαλλική κυβέρνηση,  κατά την διάρκεια της συζήτησης που θα  γίνει στις Βρυξέλλες με θέμα της κυρώσεις, να επιμείνει  στην  σταδιακή άρση των κυρώσεων σε συνάρτηση με την υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ  για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.    

Το ψήφισμα συνιστά,επίσης, ότι, πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις που αφορούν πρόσωπα και οι οποίες έχουν επιβληθεί σε ρώσους κοινοβουλευτικούς, ώστε να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. 

Από τη ρωσική πλευρά, οι γάλλοι βουλευτές  περιμένουν να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί  στις  εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. 

Κατά την διάρκεια της συζήτησης  στην Γαλλική γερουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των  γερουσιαστών δήλωσαν ομόφωνα ότι η Ρωσία είναι ιστορικός  εταίρος της  Γαλλίας  και τόνισαν ότι τις δύο χώρες συνδέουν στενοί πολιτιστικοί, οικονομικοί και διπλωματικοί δεσμοί. Ταυτόχρονα  καταδίκασαν με αποφασιστικό τρόπο τις ενέργειες της Μόσχας  στην Ουκρανία  εμμένοντας  στην  εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.          

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ δήλωσε ότι  το καθεστώς των κυρώσεων πρέπει να  διατηρηθεί.  

«Βεβαίως και επιθυμούμε την άρση των κυρώσεων, όμως αφότου διευθετηθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς. Όταν οι συμφωνίες του Μινσκ  υλοποιηθούν τότε θα αρθούν και οι κυρώσεις» δήλωσε ο γάλλος  υπουργός.   

Στα τέλη Απριλίου η Γαλλική Εθνοσυνέλευση (η Κάτω Βουλή) είχε εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο καλούσε την κυβέρνηση να μη  υποστηρίξει την χρονική επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Οι κυρώσεις  που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, ισχύουν έως  τις 31 Ιουλίου. Η απόφαση για την χρονική τους επέκταση θα ληφθεί  στην σύνοδο κορυφής  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου. 

Πηγή: www.ria.ru