ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σ. Σελιβάνοφ: Η δυναμική ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων "περνά" μέσα από την 81η ΔΕΘ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Σελιβάνοφ: Η δυναμική ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων "περνά" μέσα από την 81η ΔΕΘ

Η Ρωσία θα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή, 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τον Σεργκέι Σελιβάνοφ, θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Την εκτίμηση ότι, η συμμετοχή της Ρωσίας στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (σ.σ. η Ρωσία θα είναι τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ) θα προωθήσει περαιτέρω τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, διατύπωσε ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Σεργκέι Σελιβάνοφ (Sergey Selivanov), σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενδεικτικό δε, της σημασίας που αποδίδει η ρωσική πλευρά τόσο στη φετινή ΔΕΘ, όσο και στο αφιερωματικού χαρακτήρα έτος στις δύο χώρες, είναι το γεγονός ότι επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στη ρωσική συμμετοχή στη ΔΕΘ θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, τόνισε ο κ. Σελιβάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα δώσει στις επιχειρήσεις αυτής της χώρας τη δυνατότητα να εξετάσουν τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς και να αναλύσουν τα επενδυτικά προγράμματα μεταξύ των δύο χωρών.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος —ανέφερε χαρακτηριστικά- «θα κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις». Η πρώτη εκδήλωση είναι ο ρωσο-ελληνικός επιχειρηματικός διάλογος και η δεύτερη —η οποία, όπως είπε, προωθείται- είναι η διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον τόσο για τη φετινή ΔΕΘ, όσο και για την ελληνική αγορά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στην 81η ΔΕΘ έχει εκδηλωθεί από δέκα περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισήμανε ο κ. Σελιβάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην 81η ΔΕΘ, περίπου ή και πάνω από 300 Ρώσοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο περίπτερο της Ρωσίας.

Αναφερόμενος δε, στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, ο κ. Σελιβάνοφ υπογράμμισε πως οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας σε διάφορα πεδία συνεργασίας αποτελούν "εργαλείο" για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία (θέμα το οποίο θα συζητηθεί στα τέλη Ιουνίου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής) και τις απόψεις που εκφράζονται σε σχέση με την ανάγκη ελάφρυνσής τους, ο κ. Σελιβάνοφ τόνισε ότι οι κυρώσεις πλήττουν και τις δύο πλευρές (σ.σ. Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση). Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει μία "οδός" που θα οδηγήσει σε λύση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Για τη συνεργασία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik που "αποτυπώνεται" στην κοινή ιστοσελίδα των δύο ειδησεογραφικών οργανισμών στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, ο κ. Σελιβάνοφ χαιρέτισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα ενημέρωσης που ωφελεί τους πολίτες των δύο χωρών, μέσω της οποίας προωθείται η σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO

Νωρίτερα, ο κ. Σελιβάνοφ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκο Ποζρικίδη, με τον οποίο συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της προετοιμασίας της φετινής ρωσικής συμμετοχής στην 81η ΔΕΘ.

Η φετινή 81η ΔΕΘ (από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου) συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, καθώς συμπίπτει με μια ξεχωριστή επέτειο, αυτή των 90ων γενεθλίων του. Μετά από τέσσερα χρόνια επανέρχεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, ρόλο που θα υποστηρίξει δυναμικά η Ρωσία, η οποία θα καταλάβει με τις επιχειρήσεις της εκθεσιακό χώρο 3.000 τ.μ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό και ηχηρό μήνυμα τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για τη χώρα, που ανοίγει τον δρόμο για τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών Ελλάδας-Ρωσίας.

Εύη Σοφιανού    

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ