ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντόνιο Φάλλικο: το να είσαι μέλος της Ε.Ε δεν σημαίνει ότι είσαι ενάντια  στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση
© Sputnik/http://visualrian.ru/images/item/2646545
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντ.Φάλλικο: το να είσαι μέλος της Ε.Ε δεν σημαίνει ότι είσαι ενάντια στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Τράπεζας Intesa Αντόνι Φάλλικο σε συνέντευξή του στην Άννα Λιάτσου, δηλώνει ότι οι χώρες της Ε.Ε πρέπει αποβάλλουν το συναίσθημα της αντιπαράθεσης με τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, και αναφέρεται στην παραγωγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας, παρά τις κυρώσεις που υπάρχουν.

Διευθύνετε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, που έχει καθιερωθεί στην ρωσική αγορά. Πως γίνεται μια τράπεζα 100% ιταλική να μπορεί να λειτουργεί στη Ρωσία και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

Στην Ρωσία δεν αντιμετωπίζουμε τις οποιεσδήποτε κυρώσεις, τους οποιουσδήποτε περιορισμούς. Εννοείται προφανώς τις εμπορικές συναλλαγές που διεκπεραιώνουμε με την συμμετοχή της μητρικής εταιρείας. Παρακολουθούμε συστηματικά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Όπως και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ρωσία σε άλλες χώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα, ότι δεν δουλεύουμε. Οι κυρώσεις αφορούν μόνο μερικούς τομείς. Ακόμη και σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο ορισμένα προϊόντα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα το trade finance είναι ένα εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να δουλεύουμε στην Ρωσία και να χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις απολύτως νόμιμα. Φυσικά νοιώθουμε τους περιορισμούς των κυρώσεων και των αντίμετρων, αλλά διαθέτουμε καινοτόμες προσεγγίσεις, που μας επιτρέπουν να δουλεύουμε, να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε τις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας. Νοιώθουμε ότι είμαστε φίλοι της Ρωσίας και ταυτόχρονα ότι είμαστε ιταλοί και ευρωπαίοι.

Οι εκπομπές του ραδιοσταθμού sputnik ακούγονται και στην Ελλάδα. Οι έλληνες ακροατές θα ήθελαν να μάθουν ποια είναι η γνώμη σας για την Ευρασία (σ.σ.Ευρασιατική Οικονομική Ένωση). Και πως αυτό συσχετίζεται με αυτό που είπατε, ότι θέλετε να παραμείνετε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παραμείνετε Ευρωπαίοι;

Θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει να σταματήσουν οι διενέξεις. Αν δεν συνεργαστούμε, αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σ' αυτή την κατάσταση, τότε, αργά ή γρήγορα όλοι θα πέσουμε. Δεν θεωρώ ότι επειδή είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είμαστε και ενάντια στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Πρόκειται για ενώσεις που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Αν φυσικά μιλάμε μόνο για την οικονομία και το εμπόριο. Πού άλλου όμως μπορεί να εξάγει η Ευρώπη αν δεν εξάγει και σ' αυτή τη ζώνη; Φυσικά η Ευρώπη εξάγει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην παρούσα φάση διεξάγει διαπραγματεύσεις που αφορούν την εμπορική και επενδυτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία αυτή δεν θα υπογραφεί πριν το τέλος της θητείας του Ομπάμα. Η συμφωνία αυτή όμως θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την αυτονομία της Ευρώπης.

Δηλαδή είσαστε κατά της συμφωνίας αυτής;

Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας επειδή οι βασικές της θέσεις είναι απόρρητες. Απ' ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα είναι αυτές που θα υπαγορεύουν τους κανόνες του παιγνιδιού. Γι' αυτό η κυριαρχία ορισμένων χωρών όπως και οι δικαιοδοσίες ορισμένων χωρών θα περιορισθούν σημαντικά. Αυτή είναι μια κακή είδηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η «Ιντέζα» είναι μια μεγάλη ιταλική τράπεζα. Εσείς εκπροσωπείται την τράπεζα στην Ρωσία; Εκπροσωπείται τα συμφέροντα των ιταλικών επιχειρήσεων στην Ρωσία; Συνδράμετε στο να έρθουν ιταλικές επιχειρήσεις στην ρωσική αγορά;

Η τράπεζα μας συνδράμει το 90% όλων των ιταλικών επιχειρήσεων που έρχονται στην Ρωσία. Αυτό αφορά και εκείνες τις ρωσικές επιχειρήσεις που πηγαίνουν στην Ιταλία. Η τράπεζα μας εξυπηρετεί περίπου το 56-57% του ρωσοιταλικού εμπορίου και νοιώθουμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη ενώπιον των πελατών μας για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.