ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένας ακόμη χρόνος ευρωπαϊκών κυρώσεων για την Κριμαία
© Sputnik/Vitaliy Belousov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας ακόμη χρόνος ευρωπαϊκών κυρώσεων για την Κριμαία

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να παρατείνει για ένα χρόνο, έως τις 23 Ιουνίου 2017, τις κυρώσεις κατά της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Επισήμως, η απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί αύριο, προστίθεται στο ίδιο τηλεγράφημα. Διπλωματική πηγή της ΕΕ,που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο Ria Novosti ότι, πρόκειται μόνο για παράταση (των κυρώσεων), ενώ το περιεχόμενο των κυρώσεων δεν άλλαξε. "Είναι μια απόφαση τεχνικής φύσεως" επισήμανε η διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα δε, με τη διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικής Ολοκλήρωσης της Ε.Ε. του Ινστιτούτου  Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Λουντμίλα Μπαμπίνινα, η παράταση των κυρώσεων κατά της Κριμαίας είναι μια ένδειξη του ότι θα παραταθούν και κατά της Ρωσίας. Η ίδια υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη συνδέουν την άρση των κυρώσεων με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επειδή — όπως είπε — "η εφαρμογή τους (σ.σ. των συμφωνιών του Μινσκ) δεν εξαρτάται μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από την Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δεν προβλέπεται, προς το παρόν, άρση των κυρώσεων".

Αυτή τη στιγμή εκτός από τις κυρώσεις που αφορούν την Κριμαία βρίσκονται σε ισχύ, δύο ακόμη "είδη" κυρώσεων, οι ατομικές, δηλαδή αυτές που αφορούν πρόσωπα η ισχύς των οποίων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 και οι κυρώσεις που είναι κατά τομείς, η ισχύς των οποίων λήγει στις 31 Ιουλίου 2016.

Η Ρωσία σε απάντηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές ειδών διατροφής από τις χώρες της Δύσης.  Το εμπάργκο στα είδη διατροφής ισχύει έως τις 5 Αυγούστου 2016.

Πηγή: www.ria.ru