ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ρωσία ετοιμάζεται να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας
© RIA Novosti/ Alexey Malgavko
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία ετοιμάζεται να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει, αυτή τη στιγμή, τα απαιτούμενα για την άρση των κυρώσεων σε σχέση με την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και το  αντίστοιχο  προεδρικό διάταγμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ενημέρωσε την κυβέρνηση για την απόφαση του να ξεκινήσει, η διαδικασία εξομάλυνσης  των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Άγκυρα, οι οποίες διέρχονται περίοδο κρίσης από το Νοέμβριο του 2015, όταν τουρκικό μαχητικό κατέρριψε (στις 24 Νοεμβρίου) στον εναέριο χώρο τη Συρίας ρωσικό μαχητικό βομβαρδιστικό Su-24.   

Ο κ.Πεσκόφ ανέφερε ότι τα ειδικά μέτρα κατά της Τουρκίας ελήφθησαν με προεδρικό διάταγμα.

«Αντιστοίχως, θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα και οι αντίστοιχες κυβερνητικές πράξεις.  Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει όλα αυτά τα σχετικά έγγραφα»  δήλωσε ο εκπρόσωπος  τύπου του ρώσου προέδρου.  

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η άρση των κυρώσεων  που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία, θα πρέπει να γίνει σταδιακά, χωρίς να γίνει εις βάρος των Ρώσων παραγωγών και των εταίρων που ήδη έχουν καλύψει τα κενά της αγοράς που είχαν δημιουργηθεί.  

Από 1ης Ιανουαρίου του 2016 η Ρωσική Ομοσπονδία, με μια σειρά κανονιστικών πράξεων  έχει επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές  τροφίμων από την Τουρκία, ιδιαίτερα, στις εισαγωγές  οπωροκηπευτικών, κρέατος  και λουλουδιών, ενώ ανέστειλε την ισχύ του  καθεστώτος  μη έκδοσης θεωρήσεων με την Τουρκία, περιόρισε τα δικαιώματα εργασίας τούρκων πολιτών στη Ρωσία. 

Πηγή: www.ria.ru