ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας  δεν  βλέπει  άλλη εναλλακτική λύση ως προς  το ρωσικό φυσικό αέριο
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση ως προς το ρωσικό φυσικό αέριο

Για την Σερβία δεν υπάρχει  άλλη εναλλακτική λύση ως προς το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι τρέχουσες τιμές  βάσει των οποίων προμηθεύεται το «γαλάζιο  καύσιμο» είναι συμφέρουσες για τη χώρας μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς,  μιλώντας στην βουλή με αφορμή  την πρόταση που έκανε για τον νέο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Από πού αλλού να προμηθευθούμε φυσικό αέριο εκτός από τη Ρωσία;» διερωτήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας  παράλληλα ότι «μόνο από την Ρωσία μπορούμε να εισάγουμε, ενώ όλα τα άλλα που ακούω είναι λόγια άνευ νοήματος».

Ο σέρβος πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους βουλευτές, είπε, ότι  εναλλακτικές διαδρομές  προμήθειας φυσικού αερίου συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις  ΗΠΑ, στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, όπως και κατά τις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους ευρωπαίους επιτρόπους για ενεργειακά ζητήματα, σε σχέση με την προοπτική κατασκευής ενός  διεθνούς διαμετακομιστικού κόμβου (συστήματος σύνδεσης διαφορών αγωγών) στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης  ότι η τρέχουσα τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, είναι η καλύτερη δυνατή  σε σχέση με άλλες  προτάσεις που γίνονται. «Αυτή τη στιγμή — υπογράμμισε ο σέρβος πρωθυπουργός- έχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  που είναι 118 δολάρια  ανά χίλια κυβικά φυσικού αερίου, το οποίο φθάνει  στο «Μπεργκόβο» (σταθμός μέτρησης φυσικού αερίου στα σύνορα Ουκρανίας Ουγγαρίας σ.σ) 

Ο Σέρβος πρωθυπουργός  είπε επίσης, ότι  το να προμηθεύεται μια βαλκανική χώρα υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι πιο ακριβό από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ αναφερόμενος  στις προτάσεις που του έγιναν είπε:  «Μου ανέφεραν επίσης το Κρκο (έργο κατασκευής τερματικού αποθήκευσης  LNGб σ' έ να νησί της Κροατίας σ.σ), στη συνέχεια μου μίλησαν για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει μέσω Ουγγαρίας, και αυτό επίσης αφορούσε το  υγροποιημένο αέριο, το οποίο είναι δύο φορές πιο ακριβό. Του είπα ότι δεν χρειαζόμαστε αέριο δύο φορές πιο ακριβό, αλλά πιο φτηνό. Μετά μου προτείνανε (LNG σ.σ) με μια πλωτή πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην Ελλάδα, στη συνέχεια έκαναν  άλλη πρόταση, αλλά μέχρι στιγμής  δεν υπάρχει λύση».

Ο κ. Βούτιτς  παρατήρησε επίσης, ότι η Σερβία στην  τρέχουσα φάση προσπαθεί να αυξήσει τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο, ώστε να φθάσουν  στις υπόγειες δεξαμενές που διαθέτει τα 2 δις κυβικά μέτρα, που θα εξασφαλίσουν στη χώρα καύσιμα  για ένα χρόνο.   

Η «Gazprom export»  τον Μάρτιο του 2013 υπέγραψε με την σερβική εταιρεία «Yugorosgaz»  συμβόλαιο βάσει του οποίου θα προμηθεύει την Σερβία με φυσικό αέριο  έως τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Gazprom export», έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, είχε προμηθεύσει την Σερβία  με περίπου 13,8 δις κυβικά μέτρα, ενώ το 2015 την  είχε προμηθεύσει με 1,68 δις κυβικά.   Η Συμφωνία  προβλέπει  αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου  έως τα  5 δις κυβικά μέτρα ετησίως.

Πηγή: www.ria.ru