ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης

Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης, με 180 εκατομμύρια καταναλωτές, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Κουβέλης, πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προχωράει στις πρώτες επιχειρηματικές αποστολές προς τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία), απαντώντας στο αίτημα των καιρών για εξωστρέφεια, προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει μια αγορά 180 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχοντας στην πρώτη γραμμή τις εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων, αλλά και τουριστική συνεργασία.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σπύρος Κουβέλης τονίζει ότι το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει, κλείνει δύο χρόνια ζωής με επιτυχία, αφού αφήνει πίσω του τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας —η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα της Ευρασιατικής Ένωσης- και παίρνει πρωτοβουλίες για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της Ευρασιατικής Ένωσης όχι μόνον διμερώς αλλά και ως μία ενιαία οικονομική οντότητα.

Η πρόσφατη επισκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου την αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή του πρέσβη του Καζακστάν και του επιτετραμμένου της ρωσικής πρεσβείας, έγινε για να προωθήσουν οι χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης το Σύμφωνο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αλλά παράλληλα έγινε η αφορμή για να συμφωνηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, η πρώτη επιχειρηματική αποστολή, με έμφαση στην προώθηση των εξαγωγικών προϊόντων και του τουρισμού της περιοχής.

Στους άμεσους στόχους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι και η διεξαγωγή του πρώτου ελληνο-ευρασιατικού φόρουμ εντός του 2016 στην Αθήνα, ενώ στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει παρουσία του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη ΔΕΘ, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας με το σύνολο της Ευρασιατικής Ένωσης

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σπύρου Κουβέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ποιο είναι το ενδιαφέρον για τους Έλληνες επιχειρηματίες και ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο;

Τώρα οργανώνουμε τις πρώτες επιχειρηματικές αποστολές. Είχαμε διαδικαστικά εμπόδια, αλλά και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που εμπόδισαν την πρόοδο των σχέσεων.

Πρέπει να πω ότι δεν εμπλεκόμαστε ποτέ σε πολιτικές συζητήσεις. Ωστόσο αν θέλουμε να εξάγουμε προϊόντα που εντάσσονται στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας, μπορούμε να τα εξάγουμε προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης και από εκεί δευτερογενώς, είναι απόλυτα νόμιμο και θεμιτό να προωθηθούν προς τη Ρωσία.

Εκτός από την εξαγωγή προϊόντων, για τους Έλληνες επιχειρηματίες, παρουσιάζει ενδιαφέρον και η εξαγωγή τεχνογνωσίας, όπως για παράδειγμα μπορεί να γίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η αμοιβή από τα royalties να είναι πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι από τις εξαγωγές προϊόντων.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις φαρμακευτικές εταιρίες, γιατί είναι μια τεράστια αγορά που ζητάει γεννόσημα φάρμακα, στα οποία η Ελλάδα έχει υψηλή τεχνογνωσία.

Υπάρχει προοπτική για τουριστική συνεργασία;

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας είναι και ο τουρισμός. Ειδικά από το Καζακστάν και την Αρμενία, αρχίζει να εμφανίζεται ένα δυνατό ρεύμα. Το Καζακστάν το επόμενο έτος αναμένεται να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την ΕΕ για τη διευκόλυνση ή κατάργηση της βίζας, που σημαίνει ότι θα υπάρξει τουριστικό ρεύμα από τη χώρα αυτή επισκεπτών με υψηλά εισοδήματα, και ένας από τους πρώτους ευρωπαϊκούς προορισμούς είμαστε εμείς.

Κάνουμε παράλληλα προσπάθεια για μια απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της πρωτεύουσας του Καζακστάν Αστάνα με την Αθήνα, που θ' ανοίξει τον δρόμο για αύξηση υψηλού επιπέδου τουρισμού.

Ποιες θα είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες σας;

Κάνουμε μια προσπάθεια να έχουμε μια παρουσία στη ΔΕΘ, δεδομένου ότι τιμούμε εφέτος το έτος φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας,για να τονίσουμε την ένωση των χωρών αυτών και όχι μόνον με καθεμιά χωριστά.

Στις επιδιώξεις μας είναι επίσης μέσα στο 2016 να οργανώσουμε στην Αθήνα το πρώτο ελληνο-ευρασιατικό φόρουμ στο οποίο θα μιλήσουμε για τις δυνατότητες που ανοίγονται από τη συνεργασία με τις χώρες αυτές, ώστε να γίνουν γνωστές στους Έλληνες επιχειρηματίες.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ολυμπία και την Ήλιδα συναντηθήκαμε και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα και σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε τις επόμενες ημέρες επιχειρηματική αποστολή ειδικά από τη Δυτική Ελλάδα προς το Καζακστάν. Κι αυτό γιατί οι δύο τομείς που αναφέραμε, τα τρόφιμα και ο τουρισμός είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή της Δυτ. Ελλάδας.

Αναγνωρίζεται η παρουσία του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης και ποιες είναι οι επαφές σας;

Ως Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τους επιχειρηματικούς φορείς —αντίστοιχους του ΣΕΒ και των ελληνικών Επιμελητηρίων- της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Αρμενίας, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλάμε απ' ευθείας με μεγάλους οικονομικούς παίκτες.

Οι χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης αποτελούν έναν ελεύθερο χώρο επιχειρηματικότητας, στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων. Μιλάμε για μια περιοχή με 180 εκατομμύρια κατοίκους, με μεγάλη προοπτική, καθώς το ΑΕΠ των χωρών αυτών είναι 3 τρισ. δολάρια και γνωρίζουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. Το Καζακστάν για παράδειγμα κινείται από 4%-8%.

Θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι η εξωστρέφεια και μάλιστα σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι αυτό που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, αυτή την περίοδο.

Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφτιαξε μία ομάδα επιχειρηματιών με στόχο να αυξήσουμε την οικονομική συνεργασία μαζί τους, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Μεταξύ των ιδρυτικών μελών μας είναι ο όμιλος Aldemar, η αεροπορική εταιρία Aegean, η Infoquest, η Apivita, η Coco Mat, ο Ομιλος Κοπελούζου. Έχουμε ήδη αρχίσει να εγγράφουμε και τακτικά μέλη και αν γίνει εντός του έτους το επιχειρηματικό φόρουμ αναμένουμε σημαντική αύξηση των μελών μας.

*Τη συνέντευξη πήρε η Νίνα Μελισόβα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ