ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει τα αποθέματα της για πολιτικές φιλοδοξίες
© Sputnik/Aleksey Gruzhinin
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει τα αποθέματα της για πολιτικές φιλοδοξίες

Η Ρωσία δεν προτίθεται να σπαταλήσει αλόγιστα τα συναλλαγματικά της αποθέματα της και να τα θυσιάσει προς όφελος κάποιων πολιτικών φιλοδοξιών, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ενεργούμε ρεαλιστικά και πολύ προσεκτικά. Κάνουμε περικοπές δαπανών σ' εκείνους τους τομείς, τους οποίους δεν θεωρούμε πρωταρχικούς και δεν έχουμε την πρόθεση να σκορπίσουμε αλόγιστα τα αποθέματα μας και να τα διαθέσουμε αλόγιστα για να ικανοποιήσουμε κάποιες πολιτικές φιλοδοξίες. Θα ενεργήσουμε πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε, επίσης, ότι, η Ρωσία διαθέτει επαρκή αποθέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού και να μην προσφύγει στον εξωτερικό δανεισμό.

«Υπάρχουν αρκετοί όπου θέλουν να αποκτήσουν τα χρηματοπιστωτικά μας εργαλεία. Απλώς δεν έχουμε τέτοιου είδους ανάγκη σήμερα. Η κυβέρνηση διαθέτοντας αποθεματικά της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων, κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα και εννοώ το κόστος του δανεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέντευξη του.

«Δανεισμός επίσης μπορεί να υπάρξει. Αρκεί να αντιλαμβάνεται κανείς, τι είναι πιο συμφέρον την δεδομένη χρονική στιγμή» επεσήμανε ο ρώσος πρόεδρος.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών στις 24 Μαΐου του 2016 προέβη σε πώληση ευρωομολόγων. Συνολικά πουλήθηκαν ευρωομόλογα αξίας 1,75 δισ. ευρώ με δεδομένη ζήτηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το όριο του εξωτερικού δανεισμού στον οποίο μπορεί να προσφύγει φέτος η Ρωσική Ομοσπονδία, ορίστηκε στο επίπεδο των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: www.ria.ru