ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία

Το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, ήταν ένα θέμα που τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της άρσης των κυρώσεων από μέρους της Μόσχας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ ο οποίος παρέστη στη συνάντηση.

«Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων. Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στη συνεργασία μας, η μία είναι θεμελιώδης, η δεύτερη είναι τεχνικής φύσεως. Από τη στιγμή που επεβλήθη (το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων) έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Πρέπει να πεισθούμε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να εξάγουν τα αγροτικά τους προϊόντα στη Ρωσία, ανταποκρίνονται στις δικές μας ποιοτικές προδιαγραφές, ώστε να ελεγχθούν από τα εργαστήρια. Αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο δικοί μας εμπειρογνώμονες, μετέβησαν τον Αύγουστο στην Τουρκία, όπου έθεσαν τα σχετικά ερωτήματα στα οποία λαμβάνονται οι απαντήσεις. Η τεχνικής φύσεως αυτή δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολο της» δήλωσε ο Ουλιουκάγιεφ, απαντώντας στο ερώτημα που τέθηκε αν συζητήθηκε το θέμα του εμπάργκο τροφίμων στην συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν.

« Από την άλλη πλευρά, περιμένουμε από τους τούρκους συναδέλφους μας, αντίστοιχες κινήσεις που να απευθύνονται σε μας. Από τον Ιούλιο ακόμη του 2015 είχαμε θέσει το ζήτημα, που αφορούσε την απαγόρευση των πωλήσεων δικών μας κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων στην τουρκική αγορά και στην πρώτη πρόσκληση που μας έγινε από τουρκικής πλευράς ανταποκριθήκαμε πηγαίνοντας εκεί όπου αρχίσαμε να δουλεύουμε. Εμείς τους προσκαλούμε και τους λέμε, ελάτε, επισκεφθείτε τις επιχειρήσεις μας και διαπιστώστε, ότι τα ανταποκρίνονται στις δικές σας προδιαγραφές ποιότητας. Πέρασε ένας χρόνος και δύο μήνες αλλά δεν ήρθε κανείς. Τώρα όμως συμφωνήσαμε ότι παρόλα αυτά θα έρθουν. Περιμένουμε», κατέληξε ο κ. Ουλιουκάγιεφ.

Πηγή: www.ria.ru