ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα υποστηρίζει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου του Νότιου Ενεργειακού διαδρόμου
© Sputnik/Alexey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα υποστηρίζει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου του Νότιου Ενεργειακού διαδρόμου

Η Ελλάδα υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου» δήλωσε στο Ria Novosti ο ρώσος υπουργός  Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Σκουρλέτη. 

«Μόλις συζητήσαμε με τον υπουργό Ενέργειας (για το Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.σ.σ). Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και αναγκαίο να γίνει αυτό το έργο. Όπως είναι γνωστό, πέρυσι είχε υπογραφεί ο οδικός χάρτης μεταξύ των υπουργείων μας για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. Λαμβάνοντας υπ όψιν το ότι αυτή τη στιγμή προχωρούν εντατικά οι εργασίες για την κατασκευή του Turkish Stream, θα κινηθούμε πιο δραστήρια με τους έλληνες εταίρους μας και όσον αφορά το έργο που αφορά την διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Για το λόγο αυτό έχουμε τη δική μας ομάδας εργασίας που δουλεύει εκεί στο πλαίσιο του μνημονίου συναντίληψης που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μεταξύ της Gazprom  της ΔΕΠΑ και της Edison. Συζητήσαμε τα συγκεκριμένα πρακτικά βήματα ως προς τις περαιτέρω ενέργειες μας» δήλωσε ο Νόβακ.  

«Στην περίπτωση αυτή  πολλά θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες που θα υπάρξουν με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές και με τους εταίρους μας που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου», ήταν η απάντηση του Νόβακ στο ερώτημα που του τέθηκε για τις πιθανές προθεσμίες εντός των οποίων θα μπορεί να υπογραφεί συμφωνία για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.      

Τον Φεβρουάριο η Gazprom, η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης που αφορούσε τις προμήθειες ρωσικού φυσικού, που θα φθάνει υποθαλάσσια μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ελλάδα και από την Ελλάδα θα διοχετεύεται στην Ιταλία. Οι πλευρές τότε είχαν δηλώσει ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα αποτελέσματα των εργασιών στις οποίες προέβησαν η Edison και ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του διασυνδετήριου αγωγού ITGI Poseidon.  

Το έργο Turkish Stream προϋποθέτει την κατασκευή αγωγού φυσικού που θα ξεκινάει από την Ρωσία και θα καταλήγει στην Τουρκία, και συγκεκριμένα από τον σταθμό διανομής «Ρούσκαγία» που βρίσκεται στην περιοχή της Ανάπα, και θα φθάνει υποθαλάσσια μέσω της Μάυρης Θάλασσας στο σημείο Κιγίκεϊ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, ενώ στην συνέχεια μέσω του οικισμού Λιουλέμπουργκάς θα φθάνει στο σημείο Ίψαλα που βρίσκεται στην τουρκοελληνική μεθόριο. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα διανύσει  υποθαλάσσια 660 χιλιόμετρα που αποτελούν και το τμήμα του παλαιού διαδρόμου μέσω του οποίου θα περνούσε ο αγωγός South Stream, η κατασκευή του οποίου ακυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, και 250 χιλιόμετρα θα  διανύσει στον νέο διάδρομο που θα κατευθύνεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου θα διανύσει μια απόσταση 180 χιλιομέτρων, που θα αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στην τουρκοελληνική μεθόριο. 

Πηγή: www.ria.ru