ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΘ 2016: οι προοπτικές στις σχέσεις  Ρωσίας Ελλάδας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2016: οι προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο στα μεγάλα, όσο και σε μικρότερης κλίμακας κοινά έργα, όπως επίσης και στην λεπτομερή εξέταση όλων των ελληνικών σχεδίων.   

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria, ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην Διεθνή Έκθεση θα βοηθήσει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τις οποίες η Ελλάδα προτίθεται να αναπτύξει σε όλους τους τομείς. 

«Αναμένουμε, η συμμετοχή της Ρωσίας στην Έκθεση να έχει τέτοια θετικά αποτελέσματα, όπως είχε η συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που έγινε πέρυσι. Προσβλέπουμε στην συνεργασία με τη Ρωσία» είπε  ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεχωρίσαμε τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στις ρωσο-ελληνικές συνομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ενέργεια

Κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν τα ενεργειακά ζητήματα.

«Υπάρχουν ενδιαφέροντα ενεργειακά έργα και στην ίδια την Ελλάδα. Η Gazprom στον τομέα αυτό διεξάγει συνομιλίες, σχετικά με διάφορες μονάδες και ελπίζω να καρποφορήσουν» δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς.

Επιπλέον κατά την διάρκεια των συνομιλιών η ρωσική πλευρά παρέθεσε τις συγκεκριμένες παραμέτρους του αγωγού φυσικού αερίου, η κατασκευή του οποίου προγραμματίζεται να διέρχεται μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, ώστε να προμηθεύει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του έλληνα πρωθυπουργού για θέματα Ρωσίας Δημήτρης Βελάνης, τονίζει σχετικό τηλεγράφημα του Ria.

«Αναφέρθηκαν μερικές πτυχές του συγκεκριμένου αυτού έργου, όπως είναι η κατασκευή του τουρκικού αγωγού, με μια διακλάδωση για την Τουρκία και μια δεύτερη διακλάδωση για τις άλλες χώρες, στις οποίες εντάσσεται και η Ελλάδα, και η προώθηση της ροής φυσικού αερίου, ακόμη πιο δυτικά προς την Ευρώπη. Και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς επιβεβαίωσαν, ότι στις προθέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι να γίνει αυτό όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα» δήλωσε ο κ. Βελάνης, σύμφωνα πάντα με το Ria Novosti.   

Βιομηχανία Τροφίμων

Η Ρωσία θα υποστηρίξει, επίσης, την πρωτοβουλία των ελλήνων παραγωγών να μπουν στην αγορά τροφίμων της Ρωσίας και θα βοηθήσει να συνεργαστούν με τα δίκτυα διανομής, δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς. 

«Ενδιαφέρον υπάρχει, επειδή οι έλληνες παραγωγοί  υπέστησαν ζημιά  εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλαμε ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις και αυτή τη στιγμή αναζητούν διάφορες δυνατότητες. Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά μας, γι αυτό τους είναι και δύσκολο να μπουν σ' αυτήν» επεσήμανε ο ίδιος. Όπως δήλωσε ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, η ρωσική κυβέρνηση, προσπαθεί να προωθήσει στην αγορά εκείνα τα προϊόντα που δεν παράγονται στην Ρωσία, ή που δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στη χώρα. Για παράδειγμα αυτό θα αφορά το ελαιόλαδο και μια σειρά άλλα είδη.

«Το δεύτερο θέμα, αφορά τις δυνατότητες για επενδύσεις. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν μαζικά, αλλά, αλλά συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υπάρξουν και στον γαλακτοκομικό τομέα, την επεξεργασία γάλακτος, στην οινοποιία, τη αμπελουργία, σε μια σειρά άλλους τομείς, στους οποίους οι έλληνες φίλοι μας έχουν μεγάλη παράδοση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. 

Ο Ντβόρκοβιτς επέστησε την προσοχή στο ότι στην Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχει ένα ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό σύστημα και η  κυβέρνηση ανταποκρίνεται άμεσα στις προτάσεις των επενδυτών.

«Έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε. Αλλά αν εσείς οι ίδιοι δεν έρθετε σε μας, δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Διαθέτουμε τεράστιες εκτάσεις γης, μας ενδιαφέρουν τέτοιοι τομείς όπως είναι η αμπελουργία και γαλακτοβιομηχανία» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

¨Όπως δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς, μια λύση για να μπει κανείς στην ρωσική αγορά, μπορεί να είναι η δημιουργία μικτών επιχειρήσεων. «Οι μικτές επιχειρήσεις, είναι νομίζω, κάτι πιο ρεαλιστικό, αν δεν υπάρξουν μόνο επενδύσεις από μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά συγκεκριμένα μικτές επιχειρήσεις με τους εταίρους μας, ώστε να μπουν ευκολότερα στην αγορά», επεσήμανε ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

«Επίσης και η Rosselxoznadzor (σ.σ. ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου), η οποία έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, έχει πραγματοποιήσει ελέγχους. Περιμένουμε από τους έλληνες εταίρους μας, να προβούν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις τις οποίες είχαμε επισημάνει τα προηγούμενα χρόνια και όχι τώρα. Νομίζω ότι αυτό θα δώσει την δυνατότητα στα ελληνικά προϊόντα, να μπουν πιο γρήγορα στην δική μας αγορά», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς.

Μεταφορές

Ο κ. Ντβόρκοβιτς παρατήρησε ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρά την συμμετοχή της στα συγκοινωνιακά έργα της Ελλάδας.

«Δεν επιδεικνύουμε απλώς ενδιαφέρον αλλά σοβαρά, εξετάζουμε με κάθε λεπτομέρεια κάθε έργο… Αυτό αφορά και τις υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου και τις υποδομές των αεροδρομίων, που έχουν άμεση σχέση με τις τουριστικές προοπτικές και την τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επενδυτές μας, ενδιαφέρονται σοβαρά γι αυτούς τους τομείς», υπογράμμισε ο Ντβόρκοβιτς.

Εξόρυξη ορυκτών

Στην 81η ΔΕΘ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα πρότεινε στην Ρωσία την σύσταση μικτής επιχείρησης που θα ασχοληθεί εξόρυξη ορυκτών και ο όμιλος της  Gazprom έχει ξεκινήσεις επί του θέματος τις σχετικές συνομιλίες.   

«Υπάρχουν έργα, που μας προτείνουν οι έλληνες συνάδελφοι. Υπάρχει, θα έλεγα, μια μικτή επιχειρηματική δραστηριότητα, που αφορά την εξόρυξη ορυκτών, στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς.

¨Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, δεν πρόκειται για αυτή καθαυτή την Gazprom, αλλά για έναν όμιλο εταιρειών και μια μικτή επιχείρηση με την συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων και η Prometheus Gaz με την οποία η Gazprom έχει παλιούς δεσμούς.    

«Δεν μπορώ να υπεισέλθω στις εμπορικές τους προτάσεις, καθώς είναι έργα που τους αφορούν, τα οποία εξετάζονται στο ανώτερο επίπεδο, και μάλιστα σ' αυτό αναφέρθηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός. Πράγματι, οι συνομιλίες έγιναν απολύτως επί συγκεκριμένων ζητημάτων, συζητήθηκαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, δηλαδή είναι πράγματα απολύτως κατανοητά. Στα  ζητήματα αυτά απαιτείται και η απόφαση της  ελληνικής κυβέρνησης» προσέθεσε ο Ντβόρκοβιτς.

Αγροτική οικονομία    

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ευρέως στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπήρξε η διεύρυνση του «οδικού χάρτη» ρωσοελληνικής συνεργασίας στον αγροτοβιομηχανικό τομέα.

Τις προσεχείς μέρες στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί  διμερής σύνοδος, για την προώθηση και συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, στη οποία  θα συμμετάσχει το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.    

Πηγή: υλικό από τηλεγραφήματα του ria.ru