ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Rosneft παρέδωσε το πρώτο φορτίο πετρελαίου με προορισμό τα ΕΛΠΕ
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Rosneft παρέδωσε το πρώτο φορτίο πετρελαίου με προορισμό τα ΕΛΠΕ

Η «Rosneft» έστειλε το πρώτο φορτίο πετρελαϊκών προϊόντων με προορισμό την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (Hellenic Petroleum SA) αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.

«Ποσότητα μαζούτ 30 χιλιάδων τόνων φορτώθηκε στο λιμάνι Τουάπς στο δεξαμενόπλοιο Kriti Rock με λιμάνι προορισμού τον Ασπρόπυργο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η παράδοση έγινε με free on board (FOB) (σ.σ.παράδοση Επί του πλοίου) στο πλαίσιο του απευθείας συμβολαίου που υπέγραψαν τα συμβαλλόμενα μέρη, σε συνέχεια της συμφωνίας που αφορά τους βασικούς όρους της παράδοσης πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, η οποία υπεγράφη στις 27 Μαΐου 2016, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Ταυτοχρόνως τα δύο μέρη συμφώνησαν ως την παράδοση του πρώτου φορτίου πετρελαίου ποιότητας Blend CPC, η εκφόρτωση της οποίας θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα μέρη εξετάζουν επίσης τις δυνατότητες πώλησης εκ μέρους της «Rosneft» πετρελαϊκών προϊόντων που παράγονται στα διυλιστήρια της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.Α.Ε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τον Μάιο, η Rosneft και η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Α.Ε, υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η ρωσική εταιρεία αποκτάει την δυνατότητα αυτοτελώς να διαθέτει πετρελαϊκά προϊόντα που θα παράγονται στα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ, με σκοπό τον ανεφοδιασμό και την εμπορία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 100% της κατανάλωσης πετρελαίου στην Ελλάδα, παρότι η χώρα είναι επίσης και εξαγωγέας πετρελαϊκών προϊόντων (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2014, οι εξαγωγές ανήλθαν στους 15,5 εκατομμύρια τόνους, οι εισαγωγές σε 3,6 εκατομμύρια τόνους) χάρη στο εξελιγμένο σύστημα διύλισης που υπάρχει πρωτίστως στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Η συνολική δυναμικότητα των ελληνικών διυλιστηρίων της εταιρείας (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη) είναι 17 εκατομμύρια τόνοι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της ικανότητας διύλισης της χώρας. Η εταιρεία καέχει το 35% των μετοχών του Ομίλου της ΔΕΠΑ(DEPA Group), που ασχολείται με το χονδρεμπόριο, εμπορία και τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα (το κράτος κατέχει το 65% των μετοχών).

Πηγή: www.ria.ru