ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μοναδικό ελληνικό χειροποίητο κόσμημα από τη Βέροια στον Καναδά
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μοναδικό ελληνικό χειροποίητο κόσμημα από τη Βέροια στον Καναδά

Μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Βέροια και αντικείμενο την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων κατόρθωσε σε μόλις τέσσερα χρόνια, μέσα στην περίοδο της κρίσης, να γίνει γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ν' απλώσει τα φτερά της και στο εξωτερικό, φτάνοντας — προς το παρόν- μέχρι τον Καναδά. Ψυχή αυτής της προσπάθειας, μια νέα γυναίκα, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Λίνα Τουπεκτσή που μιλάει στο ΑΠΕ —ΜΠΕ για τα βήματα που οδήγησαν στη δημιουργία της επιχείρησης Linasexclusive και για τα σχέδιά της για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

"Σε αυτή τη διαδρομή που ξεκίνησε από τις εφηβικές καλλιτεχνικές αναζητήσεις, το ταξίδι της δημιουργίας ήταν συνεχές με πολλούς πειραματισμούς. Ξεκίνησα με τη ζωγραφική παίρνοντας μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, πέρασα στην αγιογραφία και την κεραμική και κατέληξα την αναζήτηση μου με το σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων. Ξεκίνησα από μεράκι και αγάπη να φτιάχνω περιορισμένα σε αριθμό, αλλά με εξαιρετικά υλικά και μοναδικό σχεδιασμό κοσμήματα, τα οποία όμως είχαν μεγάλη απήχηση. ‘Έτσι παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, πήραμε την απόφαση το 2012, να ξεκινήσουμε μια οικογενειακή επιχείρηση που πλέον απασχολεί και συνεργάτες. Μια επιχείρηση που κάνει το ελληνικό χειροποίητο κόσμημα Linasexclusive να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό" διηγείται με πάθος η κ.Τουπεκτσή και εκφράζει την πεποίθηση ότι "η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από την περιφέρεια αρκεί να υπάρχει η σωστή δόση εξωστρέφειας".

"Καινοτομία σε υλικά και διαφοροποίηση στον σχεδιασμό είναι τα δυο ισχυρά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα που όχι μόνο μας κράτησαν ζωντανούς μέσα στην κρίση, αλλά κατορθώσαμε να έχουμε και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κ. Τουπεκτσή.

Υπογραμμίζει δε, ότι, τα χειροποίητα κοσμήματα της εταιρείας βρίσκονται σε 65 καταστήματα στην Ελλάδα, σε καταστήματα μόδας, σε εκθέσεις γνωστών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, αλλά και σε προθήκες κοσμηματοπωλείων. "Το 2015 ξεκινήσαμε τις εξαγωγές με πρώτη χώρα τον Καναδά, ενώ πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συνεργασία μας με δύο καταστήματα μόδας και αξεσουάρ στη Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία" τονίζει.

Για την κ. Τουπεκτσή "η έμπνευση είναι μια συνεχής διεργασία". "Δεν σταματάω ποτέ να σκέπτομαι ακόμα και τις ώρες που κοιμάμαι. Επηρεάζομαι από τα ρούχα, από τις τάσεις της μόδας, ακόμα και από τα ίδια τα υλικά όταν τα έχω μπροστά μου. Άλλοτε μια δημιουργία είναι αποτυπωμένη στο μυαλό μου και έτοιμη να υλοποιηθεί και άλλοτε απλώνοντας τα υλικά μπροστά μου ξεκινάει ένα ταξίδι πειραματισμού που καταλήγει σε ένα ανέλπιστο και όμορφο αποτέλεσμα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (www.facebook.com/vraxioliakaikolie).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ